Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Förälder vill ha svar av Korsholms kommun: ”Kommunen har en möjlighet att ge barnen en trygg skoldag oavsett om ett besvär lämnas in eller inte”

Kvinna i 35-40-årsåldern, mörkbrunt axellångt hår och glasögon, tittar in i kameran.
Bildtext Jenny Nygård säger att alla föräldrar har möjlighet att ställa krav på kommunen och säga att de inte vill att deras barn ska vistas i en miljö med dålig inomhusluft.
Bild: Sofi Nordmyr / Yle

Jenny Nygård i Korsholm vill veta vad kommunen tänker göra nu när bildningscampuset i Smedsby står på paus efter att besvär har lämnats in. Hon vill se en evakuering av högstadiet.

Korsholms högstadium har i flera år dragits med dålig inomhusluft. Utrymme efter utrymme har sanerats i väntan på det nybygge som kommunen fattat beslut om. Ett stort bildningscampus i Smedsby skulle samla 1 500 elever och vuxna över språkgränserna från förskola till årskurs nio.

Byggstart var tänkt att ske i sommar men nu står allt stilla efter att ett besvär lämnades in av byggbolaget YIT mot valet av entreprenör.

Nu är det oklart vad som ska hända och när man kan komma igång med bygget.

Föräldern Jenny Nygård har barn i Smedsby-Böle skola som också skulle ingå i det nya bildningscampuset. I höst börjar Nygårds barn på årskurserna fyra och sex. Det betyder att den äldsta om ett drygt år ska börja högstadiet, något som oroar Jenny Nygård.

– Det är tråkigt att det skjuts fram på grund av att vi nu har en situation där vi inte vet var barnen kommer att vistas och i hurudan miljö, säger Jenny Nygård.

Nygård är inte upprörd över bolaget YIT valde att lämna in besvär, det är en del av processen säger hon. Nygård ställer i stället frågan till kommunen vad de tänker göra nu.

– Kommunen har en möjlighet att ge barnen en trygg skoldag oavsett om ett besvär lämnas in eller inte, säger Nygård.

Ungdomar som går till bussen
Bildtext Korsholms högstadium har omkring 600 elever. På samma område finns också Smedsby-Böle skola, Keskuskoulu samt elevvården som alla skulle ingå i det nya bildningscampuset.
Bild: Chanette Härus / Yle

Fick själv allergier som en följd av mögel

För tio år sedan vistades Jenny Nygård regelbundet i ett utrymme som visade sig vara mögeldrabbat. Innan det var hon frisk och fri från allergier och hade växt upp med djur. Som en följd av att ha utsatts för mögel på regelbunden basis har Nygård idag pollenallergi, pälsdjursallergi, astma och har lätt att få förkylningar.

– Vi vet vad prislappen är för en eventuell nybyggnad är, men vet vi vad den gråa summan är som kan komma till kommunen av att ha vistats i mögelutrymmen? undrar Jenny Nygård.

Med egna erfarenheter i bagaget vill hon upplysa andra föräldrar om farorna med att utsättas för dålig inomhusluft och mögel.

– Vi gör oss själva en björntjänst om vi som föräldrar tänker att det här inte påverkar mitt barn, säger Nygård.

Kvinna i 35-40-årsåldern, axellångt brunt hår och glasögon.
Bildtext Jenny Nygård har själv erfarenhet av att vistas i mögeldrabbade utrymmen och har idag flera allergier och astma som en följd. Hon undrar vad det kommer att kosta kommunen om några år barnen fortsätter gå i en skola med mögel och dålig inomhusluft.
Bild: Sofi Nordmyr / Yle

Undrar vad det kostar att inte göra något

Det är ett drygt år kvar innan Jenny Nygårds äldsta barn börjar högstadiet. Hon har funderat på vad de har för alternativ och alternativen är få. Därför hoppas hon nu på en evakuering av högstadiet.

– Jag förstår att en evakuering betyder massor med pengar för kommunen, jag förstår också att det är mycket planering bakom en evakuering. Frågan till beslutsfattarna är vågar vi satsa på att den tiden och den kostnaden som vi lägger på det är mindre än vad det kommer att kosta i framtiden med alla sjukdomar som dålig inomhusluft medför, säger Nygård.

Jenny Nygård vill ha ett rakt svar av kommunen på frågan vad hon som förälder kan göra.

– Vi har som föräldrar ett alternativ att ställa krav på kommunen och säga nej, jag vill inte att mitt barn ska vara i en sjuk inomhusmiljö.