Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Oro för signaler om nedskärningar inom den fria bildningen – rektor på Kimitoöns vuxeninstitut: ”En kalldusch”

Uppdaterad 26.05.2023 09:30.
Händer som drejar en skål av lera.
Bildtext Medborgarinstituten erbjuder både utbildning och gemenskap, påminner rektorerna i Åboland. Arkivbild.
Bild: Ville Välimäki / Yle

Uppgifterna om möjliga nedskärningar inom den fria bildningen väcker stor oro i Åboland. Den fria bildningen innefattar det kursutbud som exempelvis medborgarinstitut, sommaruniversitet och folkhögskolor erbjuder.

Arbetar- och medborgarinstituten erbjuder kurser i exempelvis språk, hantverk och olika motionsformer.

– Det var en kalldusch. Det är ledsamt att man inte värdesätter den fria bildningens kursverksamhet. Vi utgör en del av kommuninvånarnas välmående och om vi minskar på kursverksamheten så minskar också välmåendet.

Det säger rektor Siw Westerback vid Kimitoöns vuxeninstitut.

”Vet man vad det innebär om verksamheten skärs ner?”

Förslaget bottnar i det omfattande sparförslag som Finansministeriet presenterade tidigare. Enligt STT:s uppgifter har nedskärningar på upp till 70 miljoner euro diskuterats under regeringsförhandlingarna. Bland annat har Bildningsalliansen uttryckt sin oro över det här.

– Vi har ett stort kundunderlag men vi har inte gjort så mycket väsen av oss. Jag undrar om man vet vad det innebär, om man skär ner på verksamheten? säger Cecilia Hindersson, som är rektor för medborgarinstitutet Skärgårdens Kombi i Pargas.

Cecilia Hindersson är rektor för skärgårdens kombi
Bildtext Cecilia Hindersson är oroad över signalerna om att den kommande regeringen skulle vilja skära ner i den fria utbildningen. Arkivbild.
Bild: Yle/Johanna Ventus

Många av de som deltar i institutens verksamhet i Åboland är pensionärer och kurserna är en viktig del av det sociala livet, konstaterar Siw Westerback. Om vuxeninstitutet är tvunget att höja avgifterna så leder det till att fler överväger om de har råd att delta, då också de övriga utgifterna stiger.

– Man kommer på en kurs och vill lära sig praktiska färdigheter, men det är också en social tillställning. Den fria bildningen står för en stor del av den verksamhet som man inte får något betyg för, utan man lär sig och förkovrar sig. Det är en viktig del av människans vardag, säger Siw Westerback.

Viktigt med kursutbud också i skärgården

Enligt Sixten Westerby, rektor för Åbo svenska arbetarinstitut, skulle arbis i värsta fall vara tvunget att höja kursavgifterna 2,5 gånger. Exempelvis skulle en kurs som nu kostar närmare 100 € per termin i värsta fall kosta drygt 400 per läsår.

Ifall staten skulle förverkliga nedskärningarna så skulle det i praktiken finnas tre alternativ.

– Åbo svenska arbetarinstitut skulle vara tvunget att höja kursavgifterna, skära ner på kursutbudet eller så måste kommunen, alltså Åbo stad ge tilläggsfinansiering, säger Westerby.

Både Westerby och Hindersson lyfter upp en undersökning, gjord av professor Jyri Manninen vid Östra Finlands universitet. Enligt Manninens forskning skapar medborgarinstituten välmående bland invånarna och tack vare det sparar kommunerna pengar.

Varje satsad euro ger 3-5 euro tillbaka, eftersom de som deltar i kurserna mår bättre och behöver därmed mindre hjälp av social- och hälsovården, visar utredningen.

En prishöjning skulle innebära att medborgarinstitutet förlorar en del av sin uppgift, alltså att man når så många som möjligt oberoende av inkomster, säger rektor Cecilia Hindersson. Kurserna erbjuder också ett sammanhang för många människor, konstaterar hon.

Kombi erbjuder också kurser i skärgården, där det i övrigt finns lite kursutbud för invånarna.

– Vi erbjuder en möjlighet till utbildning för en billig peng. Vi är en den enda eller en av de få aktörer som ordnar kvällsaktiviteter eller fortbildning i skärgården, såsom språkkurser eller färdigheter i traditionellt hantverk, fortsätter Hindersson.

Artikeln har uppdaterats 26.5.2023 klockan 9.27 med förtydligande om prisökningen för kurserna vid Åbo svenska arbetarinstitut ifall kursavgifterna skulle höjas, vilket skulle innebära att en kurs som nu kostar närmare 100 € per termin i värsta fall kan komma att kosta drygt 400 per läsår. Tidigare stod det att en kurs som nu kostar 100 euro skulle kosta upp till 400 euro.

Diskussion om artikeln