Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Mattbys nya simhall kan snart behöva stänga för golvrenovering – Lokalcentralens vd: ”Jag förstår att besökarna är förargade”

Simmare fotograferade under vattenytan i simhall.
Bildtext Mattby simhalls besökare får söka sig annanstans om renoveringen blir så omfattande att hallen måste stänga. (Arkivbild)
Bild: Tommi Parkkinen / Yle

Ett byggfel gör att det luktar illa i duschutrymmena. I värsta fall behöver simhallen stänga för tre månader.

Mattby simhall kan behöva stänga för en mer omfattande renovering i höst. Simhallen som kostade 33 miljoner har bara varit öppen i ungefär ett år.

Anledningen är ett fel i konstruktionen av golvet och golvbrunnarna vilket gör att det emellanåt luktar illa i duschutrymmena.

Maija Lehtinen som är vd för affärsverket Lokalcentralen vid Esbo stad berättar att renoveringsbehovet utreds som bäst.

– Om byggfelet inte kan åtgärdas på annat sätt än att golvet måste renoveras så avtalar vi med Esbos idrottstjänster om en längre renoveringspaus i verksamheten. Eventuellt skjuts renoveringen då fram till sommaren 2024.

I värsta fall rör det sig om en två till tre månaders stängning, säger Lehtinen.

Men det finns också en möjlighet att felet är av den omfattningen att det kan åtgärdas under det årliga rutinunderhållet den 5-25 juni. Då är hallen stängd.

Vanligt att fel upptäcks och åtgärdas

Även om det är normalt att fel i byggnationen upptäcks och åtgärdas under den två år långa garantiperioden så tycker Lehtinen att det känns tråkigt och orimligt med alla skavanker.

– Jag är inte nöjd med vissa av entreprenörens lösningar och jag förstår att våra besökare är förargade över felen.

Lehtinen berättar att entreprenören åtgärdat mindre fel varje vecka utan att det desto mer påverkat besökarna.

Hon tycker att det är särskilt tråkigt att felen överskuggar alla lyckade högteknologiska lösningar som byggts, såsom energi- och vattenrengöringslösningarna.

Problem med flera simhallar i Esbo

Lehtinen sticker inte under stolen med att det stundvis varit mycket problem med simhallarna i Esbo.

Hagalunds simhall har varit stängd sedan 2016. Renoveringen ska börja i år och dörrarna öppnar för allmänheten i slutet av 2025.

Simhallen i Olars har varit stängd på grund av golvrenovering i knappt ett år och öppnar igen den 5 juni.

I år försenades öppningen av Albergas friluftsbad på grund av att underhållsarbetet och rengöringen av bassängerna påbörjades för sent.

Dels beror förseningen på att staden inte fick in erbjudanden när konkurrensutsättningen gjordes, och dels misslyckades rengöringen av stålbassängerna, säger Lehtinen.

Enligt Esbo stads preliminära schema ska utebassängerna öppna den 3 juni.

Simhallar krävande byggprojekt

Även om det är ytterst krävande att planera och bygga simhallar, så menar Lehtinen att det finns tillräckligt med kunskap om hur det ska göras.

Anledningen till utmaningarna i Esbo beror på andra saker.

– Bristande kvalitetskontroller, strikta tidtabeller och behovet av övervakning av arbetet är frågor som vi lyft, säger Lehtinen.

Hon menar att bättre övervakning av arbetet är den bästa lösningen för att undvika kvalitetsproblem i framtiden.