Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Hastigheten på Rävsundsbron sänks till 30 km/h

Uppdaterad 27.05.2023 12:20.
Brobygget och grävmaskiner intill Rävsundsbron.
Bildtext Den nya Rävsundsbron ska stå färdig 2025.
Bild: Jesper Alm / Yle

Rävsundsbron har länge varit i dåligt skick. Att sänka hastigheten är den första åtgärden som kommer att göras för att trygga säkerheten tills den nya bron är färdig.

I fortsättningen får man endast köra 30 km/h på Rävsundsbron mellan S:t Karins och Pargas.

Bron har varit i dåligt skick länge. Tillståndet kontrolleras regelbundet och under vintern och våren har mätresultaten tidvis varit avvikande.

Under torsdagen undersöktes har bron och då konstaterade man att det behövs ännu mer omfattande undersökningar. Nästa vecka avgörs hur man kommer trygga brons säkerhet i fortsättningen tills den nya Rävsundsbron blir färdig 2025.

På torsdag klockan 16 sänktes hastighetsbegränsningen på bron som en första åtgärd. På det viset minskar man vibrationerna och belastningen på bron.

”Byggandet av den nya Rävsundsbron fortskrider enligt tidtabell och den nya bron kommer att vara klar för trafik i slutet av 2025. Alliansentreprenaden har tagit hänsyn till den gamla bron och dess läge nära den nya brobyggplatsen sedan byggplaneringen. Just nu är det av yttersta vikt att alla som färdas på bron följer hastighetsgränsen och avståndsgränsen för tung trafik”, betonar projektchef ansvarig för Förnyande av Lv 180 Rävsundsbron och Hessundsbron -projektet Janne Wikström vid Trafikledsverket i ett pressmeddelande.

Närings, trafik- och miljöcentralen har redan tidigare tvingats begränsa trafiken på Rävsundsbron på grund av brons dåliga skick. Hastigheten har sänkts till 50 km/h och tung trafik har behövt hålla ett avstånd på 60 meter till andra fordon då de kör över bron och det finns en begränsning på hur mycket tung trafik får väga.

Nu kommer trafiken på bron att övervakas mer intensivt. I de undersökningar som har gjorts har det kommit fram att bilar har kört med tyngre last än vad som varit tillåtet.

Artikeln uppdaterad den 25 maj 2023 klockan 17.10 med en precisering om att tyngden på tung trafik är begränsad, och 27 maj klockan 12.19 med Janne Wikströms kommentar.

Diskussion om artikeln