Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Skolelev från Vasa hittade det finaste fyndet vid utgrävningar på Korsholms vallar – ett ormornerat façon de Venise-glas

En bit venetianskt glas från 1600-talet som hittades vid en utgrävning visas mellan tumme och pekfinger
Bildtext En bit venetianskt glas från 1600-talet som hittades på utgrävningar vid Korsholms vallar
Bild: Peter Lüttge / Yle

Det var Cajsa Henriksson, åttondeklassist från Borgareskolan i Vasa, sållade fram en liten tvinnad glasbit som visade sig bära på en alldeles speciell historia.

För andra året i rad pågår utgrävningar vid de så kallade Korsholms vallar i Gamla Vasa. Och också den här gången är det skolelever som får hjälpa till arkeologen Jan Fast och hans team att gräva och sålla fram fynd ur kvarlämningarna av det som en gång kallades för Korsholms slott.

Också i år har det hittats en mängd olika föremål: stora käkben och små fiskben, mynt, skärvor, kulor, skedskaft med mera. Det stora antal fynd vittnar om en lång och brokig historia för vallarna som, enligt arkeologen Jan Fast, aldrig har varit värda namnet.

– Det är egentligen en stor plan yta med branta sluttningar neråt mot de omgivande åkrarna och bosättningen. Det har varit en holme.

Arkeologen Jan Fast som jobbar med skyffel och spade i en utgrävningsgrop
Bildtext Arkeologen Jan Fast.
Bild: Peter Lüttge / Yle

– Då man började bygga här på 1300-talet omgavs den av vatten från alla håll och så småningom steg landet ur havet och stället tappade sin strategiska betydelse.

Korsholms slotts historia i korthet

Två flickor hanterar med hink och skyffel i en utgrävningsgrop
Bildtext Cajsa Henriksson som hittade glasbiten och Nelli Luoma jobbar i utgrävningsgropen.
Bild: Peter Lüttge / Yle

Façon de Venise

I år får Fast hjälp av elever från Borgaregatans skola i Vasa. De gräver i gropen, fyller hinkar med jord, sållar jorden och plockar ut fynden. Somliga går också med en metalldetektor runt på vallarna för att kolla vad som kan hittas utanför det egentliga utgrävningsområdet.

Cajsa Henriksson hittade det hittills finaste och samtidigt också äldsta föremålet.

– Det är en glasbit av ett fint vinglas. Det var i sållet. Jag såg en glasbit som var lite snurrad så jag tänkte att det är kanske någonting speciellt. En av handledarna var där med mig så jag visade den till henne och hon sa att jag skulle gå och visa den till Jan.

Fyra personer sållar fram fynd på ett utgrävningsområde
Bildtext Här sållade Cajsa fram den finfina glasbiten
Bild: Peter Lüttge / Yle

Och Jan kunde ganska snabbt konstatera att biten var någonting extraordinärt.

– När jag fick det här fyndet i min hand tänkte jag först att det här kunde vara någonting intressant. Så fort jag putsade den såg man att det var frågan om ett filigranarbete som påminde direkt om och förde mina tankar till Murano och Venedig och det glas som gjordes i de trakterna redan mycket tidigt. Men jag är ju ingen glasexpert.

– Jag kontaktade professor Georg Haggren vid Åbo universitet, som är Finlands främsta expert på glas. Han svarade snabbt på min fråga och sa att det imiterar venetianskt glas.

Gamla ormornamenterade vinglas i façon de Venise-stil
Bildtext Flera exempel av så kallade ormglas från museum Grand Curtius i belgiska Liège.
Bild: Ville de Liège

– Det är en bit av en mycket, mycket avancerad bägare som har gjorts sannolikt i Holland mellan åren 1600 och 1675. En högst kunglig bägare. Förutom att den är intressant som ett föremål är det tillsvidare också det äldsta daterbara fyndet vi har från vallarna.

Vinglaset med ormornamentik är gjort i den så kallade façon de Venise-stilen och kallas också för ormglas. Det är ganska långt från glas som har använts av vanligt folk i Finland.

Festprissar på vallarna

– Här kan man ju låta tanken flyga. Det finns inget definitivt svar på hur bägaren kom hit och vem som drack ur den men den är ju en otrolig festpjäs som passar ganska dåligt in i det som vi har uppfattat som det dagliga livet här uppe på vallarna.

Metallkorkar från olika årtionden som hittades vid en utgrävning
Bildtext Metallkapsyler ur olika årtionden som också har hittats vittnar om att Korsholms vallar har varit och är en omtyckt mötesplats för nejdens ungdomar under en lång tid.
Bild: Peter Lüttge / Yle

– Det måste ha varit någon större tillställning där den har använts och kanske till och med söndrats i samband med den.

Cajsa Henriksson är i alla fall mycket stolt över sitt arkeologiska fynd och hoppas att det ska visas upp i utställningen som finns med i planerna av projektets ägare KulturÖsterbotten och Österbottens museum.

En pojkke skyfflar jord i en hink i en utgrävningsgrop
Bildtext Rasmus Rönnqvist hittar kanske liknande fynd i sin hink efter sållningen.
Bild: Peter Lüttge / Yle