Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Kan räven ta en katt eller hund? Stadsrävar i Borgå leder till frågor om hur räven påverkar livet i city

En räv går på ett övergångsställe.
Bildtext Räven har gått från att leva i skogen till att numera hittas i de mest urbana stadsmiljöer. Den här bilden är från Helsingfors men den kunde lika gärna vara tagen i Borgå centrum.
Bild: Mikko Ahmajärvi / Yle

Kan räven sprida skabb till din hund eller är den ett hot för katten där hemma? Vi listar allt du behöver veta om räven plus lite till.

Räven raskar inte längre bara över isen, utan nuförtiden är den en rätt vanlig syn också mitt i stan.

– För ett par veckor sedan sprang en räv över Mannerheimgatan en tidig morgon. Det är min senaste observation, berättar jägaren Joa Bergqvist.

Hans observation från en av Borgås huvudgator är på inget sätt ovanlig. Nuförtiden är det möjligt att se räv i de allra flesta områden i centrum.

Den här räven fastnade på video i Uddas i vintras.

Exakt hur många rävar det finns i Borgå vet Joa Bergqvist inte. Han är verksamhetsledare för Borgå jaktvårdsförening, men han rycker bara ut om det är problem med någon räv.

Berätta gärna om dina rävobservationer i kommentarsfältet.

Rävens påverkan på husdjur

Vad betyder det i praktiken att ha en räv i det egna kvarteret? I Borgå har invånare på sociala medier bland annat funderat på om räven är ett hot mot katter och hundar.

Biträdande professor Johan Ekroos vid Helsingfors universitet har inte hört en enda rapport där rävar skulle ha tagit en hund eller en katt.

Ägare till utekaniner ska däremot vara vaksamma, speciellt i skymningen kan räven vara på jakt.

Vilda citykaniner och harar lever farligt om en räv är i närheten. Tidigare brottades Borgå med problem med citykanin, men just nu är läget lugnare.

Enligt Ekroos går det inte att utesluta att en räv till exempel skulle ge sig på en mindre hund.

– Om man håller djuren under uppsyn ska det nog inte vara någon panik, säger han.

Visste du det här om räven?

Räven kan sprida skabb

Rävar kan smittas av skabb. Om det finns täta rävpopulationer finns det en risk att skabbförekomsten ökar.

En äldre man matar fem unga rävar.
Bildtext Experter varnar för att mata vilda rävar, det kan leda till att de inte lär sig jaga tillräckligt bra och att de vänjer sig vid människor. De här rävarna fotades i Tolkis för några år sedan.
Bild: Yle/Mira Bäck

Räven kan smitta husdjur med skabb. Johan Ekroos ser ändå riskerna som ganska små. Katter smittas väldigt sällan av skabb.

– För hundar krävs kontakt med en räv eller att en hund går och bökar i en rävlya eller en plats där rävar har varit väldigt mycket, förklarar han.

I de här fallen rycker jägare ut

I Borgå förekommer det med jämna mellanrum att rävar bär på skabb. Då har Joa Bergqvist och hans jägarkollegor ryckt ut.

Det har de också gjort om en räv byggt bo till exempel under en bastubyggnad.

– Där hör de inte hemma. Människan ska bo i husen och räven i naturen, säger Bergqvist.

En man i armémönstrad tröja står med händerna i fickorna i en skogsdunge.
Bildtext Joa Bergqvist i Borgå får alltid nu och då samtal om rävar som antingen är sjuka eller som ställer till med problem för människan.
Bild: Malin Valtonen / Yle

Till skillnad från stora rovdjur, så som varg och björn, tar jaktvårdsföreningen inte emot observationer av räv.

Till jaktvårdsföreningen ska man alltså bara vända sig om man stöter på en sjuk eller skadad räv eller om räven orsakar problem på den egna gården.

Räven äter sånt vi människor inte gillar

Huvudorsaken till att räven börjat leva i urbana stadsmiljöer är tillgången på föda. Räven kan vara en stark fiende för råttor, möss och sorkar som människan inte vill ha i sin närhet.

Dessutom kan räven ta citykaniner, som orsakar problem i folks trädgårdar.

– Även om räven inte direkt skulle decimera kaninstammen så kan skrämseleffekten leda till att kaninerna inte samlar sig på ett och samma ställe, förklarar Johan Ekroos.

I Borgå var det problem med citykaniner för ett par år sedan, men i dag är läget lugnare. Räven kan vara en delorsak till det, tror Joa Bergqvist.

Från skogsräv till stadsräv

Rävens utveckling från att bo i skogen till att i dag också finnas i stadskärnan har gått rätt snabbt.

Johan Ekroos berättar om en bok från mitten av 1990-talet. I boken konstaterar författaren att cityrävar finns lite här och var i världen, men att fenomenet än så länge är okänt i Finland. Det är det inte längre.

Diskussion om artikeln