Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Passansökningarna hopar sig och polisen vädjar till finländarna: Vänta inte till sista minuten

Ett tiotal personer syns köa till en polisbil på Helsingfors järnvägstorg.
Bildtext Ett tiotal personer köade på fredagen för att få lämna uppgifter för ett nytt pass vid polisens mobila enhet i Helsingfors.
Bild: Anders Karlsson / Yle

Köerna för att ansöka om pass har igen blivit längre inför sommaren. Polisstationerna betjänar också utan tidsbeställning, men på en del håll kan man få köa i flera timmar.

Fjolåret var livligt på polisstationerna, då finländarna ansökte om nytt pass och identitetskort efter coronaviruspandemin. Köerna för att få en bokningsbar tid var som värst uppe i flera månader och folk köade därför i timtal på polisstationerna.

Också i år är många utan giltigt pass inför semestern, vilket belastar tillståndsmyndigheterna.

– Det finns inga tider att boka för de närmaste dagarna eller veckorna. Allt som öppnas upp går åt. Vill man ha sitt ärende uträttat snabbt så lönar det sig att komma till polisstationen och köa. Kötiderna där är i medeltal 1–2 timmar, säger överkommissarie Jari Friman vid Polisinrättningen i Helsingfors.

Helsingforspolisen informerar om köerna via sitt Twitterkonto. Det handlar om en ny strategi, där man försöker styra massorna mellan de olika polisstationerna. Den här dagen var det lugnt på polisstationen i Böle.

Gör dig redo att köa i några timmar på polisstationen

I Västra Nyland köar flera hundra personer på polisstationerna varje dag för att få ett nytt pass eller identitetskort.

– De som köar med ett könummer får som mest vänta i fyra timmar på polisstationen i Esbo och 1–2 timmar på de mindre polisstationerna på vårt område, säger tillståndsförman Piia Näsänen vid Polisinrättningen i Västra Nyland.

I Åbo är nästa lediga tid i mitten av juni, uppger Polisinrättningen i Sydvästra Finland. Omkring 100 personer besöker dagligen polisstationen i Åbo för att köa, medan antalet är 30 i Björneborg.

Sirkka-Liisa Järvi fotograferad på järnvägstorget i Helsingfors.
Bildtext Helsingforsaren Sirkka-Liisa Järvi har inga resor inplanerade, men hennes pass håller på att bli gammalt.
Bild: Anders Karlsson / Yle

Polisinrättningen i Östra Nyland uppmanar folk att söka sig till de mindre polisstationerna för att få snabbare service. I Dickursby i Vanda är köerna längst.

Polisen uppmanar folk att i god tid komma igång med att förnya sitt pass. Då blir det ingen stor stockning just före semestersäsongen.

Folk hamstrade efter de nya passen

Passen och identitetskorten fick nytt utseende och nya egenskaper i mars i år. Skärgårdshavet är nytt visuellt tema och förekommer i blanketternas illustrationer och i säkerhetsegenskaperna.

Passens omslag har ändrats i en minimalistisk riktning. De tillfälliga passen har fått en ny orange färg på omslaget. Ansiktsbilden på identitetskorten har förstorats.

Bild på det nya orangefärgade tillfälliga passet, som utfärdas i EU.
Bildtext De tillfälliga passen har fått en ny orange färg på pärmen.
Bild: Polisens bildbank för massmedia

Överkommissarie Jari Friman vid Polisinrättningen i Helsingfors har inte märkt av några problem i utfärdandet av de nya passen och identitetskorten. Däremot tror han att en del medborgare medvetet väntade och höll inne med sin ansökan för att få den nyaste versionen av passet.

– Många vill uttryckligen ha det nyaste, finaste och vackraste passet, vilket ledde till en rusningstopp i våras. Men det har nu jämnat ut sig.

Diskussion om artikeln