Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

En klar vision och eget kapital kan vara bra att ha för den som köper fastighet i Ekenäs centrum – huset rymmer både bostäder, butiker och en kulturscen

Uppdaterad 26.05.2023 07:38.
Affärs- och bostadskvarter.
Bildtext Huset bildar en vinkel och har också en stor egen gård.
Bild: Johanna Lindholm / Yle

I Ekenäs har ett intressant objekt kommit ut på fastighetsmarknaden. En och en halv miljon begär säljaren till fastigheten i hörnet av Skillnadsgatan och Kungsgatan.

Kulturhuset Karelia är en hyresgäst i fastigheten.

– Det kom faktiskt lite oväntat för oss att fastigheten är till salu, så vi får ta en liten time-out och fundera på verksamhetens framtida inriktning.

Det säger Pirkko Grönroos som är ordförande för föreningen bakom Kulturhuset Karelia. Hon säger att föreningen nyligen diskuterat hur man kunde utveckla lokalen där man verkar. Under nästa styrelsemöte, som är i början av juni, får styrelsen utvärdera situationen på nytt.

– Vi har tre anställda också, bland annat en ny verksamhetsledare som fått mycket till stånd på kort tid. Det som väl ändå är rimligt att anta är att en ny ägare kan innebära en ny kostnadsstruktur för oss, säger hon.

Bland de saker som styrelsen får ta ställning till är vilken roll de kan komma att få på ”marknaden”, beroende på den nya ägarens vilja. Karis har ett modernt kulturhus i Fokus som också lockar till sig evenemang och besökare. Karelia däremot lyfter mer fram det stämningsfulla och intima som är starkt förknippat med lokalen.

– Så vi kan ju i alla fall inte tävla med det moderna.

Kulturhuset Karelia är en gammal bio.
Bildtext Kulturhuset Karelia verkar i en tidigare biosalong.
Bild: Johanna Lindholm / Yle

Men så länge man inte vet vem man i framtiden ska förhandla med och vad denna andra part vill med hela fastigheten är det svårt för föreningen att sia om framtiden.

– Det sämsta för oss som kan hända är att fastigheten inte hittar en köpare utan istället är till salu i flera år.

Ni är inte själv intresserade av att köpa fastigheten och få inkomster i form av hyresintäkter med vilka ni kan utveckla er verksamhet?

– Vi har inte pengar till det. Våra intäkter kommer bara till en del av programintäkter, den största delen kommer från bidragsgivare.

I dagens läge kan det också vara osäkert att syssla med hyresverksamhet, i alla fall på affärssidan.

– I så fall borde vi satsa riktigt stort och göra om hela fastigheten till ett kulturcentrum. Men var ska vi hitta alla besökare?

Gediget hus bra med bra renommé

Det är fastighetsmäklare Mosse Lindholm som har hand om försäljningen.

Han säger att den som är intresserad av objektet bör ha en klar plan för fastigheten och gärna halva köpesumman i egna pengar.

Den största utmaningen med fastigheten är nämligen det allmänna ekonomiska läget. Dels kräver bankerna i dag en del eget kapital för att finansiera ett lån, dels borde köparen ha en plan för att fastigheten genererar intäkter.

– Sedan är det nog klokt att bilda ett nytt bolag för köpet också, eftersom det är fastigheten och inte verksamheten i familjeföretaget som säljs.

I övrigt ser han att byggnaden och verksamheten är i gott skick. Alla lokaler är uthyrda och många av hyresgästerna i huset har funnits där länge.

Karelia håller till i den del av fastigheten där Bio Karelia tidigare fanns. Bion drevs av familjen Stoltze som också står som ägare till det bostadsaktiebolag som äger hela fastigheten.

I fastigheten, som har två våningar, finns förutom Karelia nio bostäder, flera affärslokaler samt en stor innergård. Huset är byggt 1938.

Diskussion om artikeln