Hoppa till huvudinnehåll

Politik

Veronika Honkasalo tycker också politikerna kunde lägga bort mobilerna: ”Riksdagsledamöterna sitter bara med sina telefoner”

Emma Kari visar sin telefon för Tiina Elo och Annika Saarikko.
Bildtext Mobilförbud i skolorna har seglat upp i regeringsförhandlingarna på Sannfinländarnas initiativ.
Bild: Silja Viitala / Yle

Mobilförbud i skolorna diskuteras just nu i Ständerhuset. Men är ett lagförbud verkligen nödvändigt? Det frågar sig Vänsterförbundets Veronika Honkasalo.

Riksdagsledamot Veronika Honkasalo (VF) kommenterade diskussionen om mobilförbud i skolorna och skrev på Twitter att politikerna själva borde lägga ifrån sig telefonerna under arbetet i riksdagen.

Honkasalo säger att det är ganska vanligt att politiker tittar på sina telefoner när de lyssnar på experter i utskotten.

– Det känns ganska hemskt. När specialister kommer till utskottsmöten, det är klart att man är nervös och man har förberett sig bra, och sen sitter riksdagsledamöterna bara med sina telefoner och ingen fokuserar på vad de har att säga, säger Honkasalo.

Honkasalos poäng är att vi alla är fast i våra mobiltelefoner, det gäller inte bara barn och unga. Vuxna borde föregå med gott exempel, anser hon.

– Nu talar vi bara om de här mobiltelefonerna och fokuserar på barn och ungdomar när det handlar om ett större problem där också vuxna kunde titta sig i spegeln.

Behövs det verkligen en lag?

Lagen är redan i dag formulerad så att skolan kan förbjuda mobiltelefoner under lektionstid. Om man vill kunna förbjuda dem också under rasterna behövs det en lagändring.

Honkasalo tycker att existerande metoder som lärarna kan använda sig av borde räcka till.

Hon frågar sig om det verkligen behövs en lagändring eller om det bara kunde lösas med tydligare anvisningar till skolorna.

En kvinna står i ett kontorslandskap. Hon ser in i kameran och ser glad ut. Hon är städigt klädd.
Bildtext Veronika Honkasalo (VF) drar paralleller till diskussionen om ungdomsbrottslighet och säger att det är lätt att säga att vi måste skärpa lagstiftningen istället för att fokusera på vad beteendet beror på.
Bild: Yle/ Lukas Rusk

Honkasalo är kritisk till att det inte talas mer brett om resurserna inom utbildningen och stödet till skolorna. Saker som gruppstorlekar och stödet för lärarna.

Om läraren säger åt eleverna att hålla mobilen på ljudlös i väskan och eleverna inte lyder handlar det om mer än själva mobiltelefonen, säger Honkasalo.

– Eller har vi då ett problem med beteende? Och kanske den här eleven behöver något annat stöd också.