Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Alma Pöysti i Cannes: Varför ska jag försöka vara ett franskt modelejon om jag är en talgoxe från Finland?

Aki Kaurismäki och Alma Pöysti under presskonferensen i Cannes.
Bildtext Aki Kaurismäki och Alma Pöysti under presskonferensen i Cannes.
Bild: Mohammed Badra / EPA

Ska Aki Kaurismäkis Kuolleet lehdet (Fallna löv) vinna jackpot i Cannes? Filmens ena huvudrollsinnehavare Alma Pöysti vägrar fundera på det. ”Det finaste och viktigaste är mottagandet filmen fick efter premiären, det var det största man kunde önska”.

Hon verkar sprudlande glad när jag får zoom-kontakt till Cannes, och överväldigad av den uppmärksamhet som filmen fått i den europeiska filmvärldens Mekka.

Bakom sig har hon några dagar fyllda med intervjuer från morgon till kväll, och förstås några minuter på Cannes mytomspunna röda matta på trapporna till festivalens galabiograf.

– Det var överväldigande och jätteroligt att vara där tillsammans med Kaurismäki, som tog besittning över röda mattan på sitt helt egna sätt. Man kände sig aldrig fången av något protokoll, det var bara ”go with the flow”.

Aki Kaurismäki, Alma Pöysti och Jussi Vatanen på röda mattan i Cannes.
Bildtext Regissören Aki Kaurismäki med sina skådespelare Alma Pöysti och Jussi Vatanen på röda mattan i Cannes.
Bild: EPA-EFE Guillaume Horcajuelo

Och genast efter det, att sitta i biografen omgiven av så många viktiga människor samtidigt som man försöker tolka publikens reaktioner.

– Det var helt otroligt speciellt och jätteberörande med den här stora stora salen full med långt över tusen människor som skrattar på samma ställen oberoende av språk eller kulturer de kommer ifrån. Det var så många som efteråt berättade att de hade gråtit och skrattat, och det är ju det bästa mottagandet man kan få.

– Vi gör det vi gör för att folk ska känna nånting, och det tycks vi ha lyckats med.


Filmen sägs ha segerchanser

Aki Kaurismäkis nyaste tragikomedi handlar om Ansa (Alma Pöysti) som kastas från det ena underbetalda jobbet till det andra, och den alkoholiserade Holappa (Jussi Vatanen), om hur de möts och hur deras relation utvecklas. Alma Pöystis rolltolkning har jämförts med Kati Outinens från tidigare Kaurismäki-filmer, själv tycker hon det har varit oerhört spännande och osannolikt att som finlandssvensk skådespelare få göra en så purfinsk roll.

Alma Pöysti och Jussi Vatanen som Ansa och Holappa i Kaurismäkis film Kuolleet lehdet.
Bildtext Alma Pöysti och Jussi Vatanen som Ansa och Holappa.
Bild: Malla Hukkanen c/o Sputnik

I Finland har det redan spekulerats kring filmens prischanser när festivalen på lördagen avslutas med en galakväll. Men Alma Pöysti vill gärna, kanske påverkad av Kaurismäki, skämta bort allt prat om förväntningar.

– Vi har istället stora förväntningar inför fredagen då Palm Dog utnämns, det är det viktigaste priset för oss, vi har stort förtroende för att hunden i vår film tar hem det priset.

Palm Dog? Javisst. Vid sidan av Palme d’Or (Guldpalmen) delas också speciella hundpriser ut, och Kaurismäki-filmers hundstjärnor har redan två gånger belönats med det priset, 2002 och 2011. Nu hoppas man på en tredje seger.

Men Guldpalmen då, det är ju ändå ett av världens mest prestigefyllda filmpris?

– Jamen inte kan man ha några förväntningar. Den stora grejen är ju att få vara här. När det handlar om tävlingar inom konst så tänker jag alltid ... roligt om det händer, men det är inte det viktiga.

– Cannes är ju annars också en helt underlig planet, fylld med människor klädda i de mest otroliga utstyrslar från sex på morgonen till fem på natten. Det är en helt egen bubbla, overkligt.

Jussi Vatanen och Alma Pöysti inför filmens galapremiär.
Bildtext Jussi Vatanen och Alma Pöysti inför galapremiären.
Bild: EPA-EFE Guillaume Horcajuelo

Om det är så viktigt hur man är klädd, har du fått hjälp med din garderob?

– Jag har nog fått hjälp, men jag har själv valt vilka kläder jag packat med mig, mycket ekologiskt och finländskt. Jag har tänkt att ... varför ska jag försöka vara ett franskt modelejon om jag är en talgoxe från Finland.


Svarade på franska under presskonferensen

Alma Pöysti har tillsammans med filmens andra huvudrollsinnehavare Jussi Vatanen fått sköta största delen av intervjuerna kring filmen nu när Aki Kaurismäki själv konstaterat att han inte ger en enda intervju. Det gör Alma Pöysti imponerad, ”jag respekterar hans integritet, att alla inte är så uppmärksamhetssjuka i denna filmvärld, det hedrar honom”.

Alma Pöysti i Cannes.
Bildtext Alma Pöysti i Cannes.
Bild: Juha Nurminen

Men på festivalens presskonferens var de alla tre på plats. Det blev en surrealistisk tillställning där Kaurismäki släppte oneliners på löpande band, och Alma Pöysti inledde med att besvara första frågan hon fick på franska.

– Jag hade tänkt att om tillfälle bjuds så ska jag försöka svara på franska och inte bry mig om det inte blir perfekt. Det var som en gest till festivalen. Och det har jag lärt mig om främmande språk att man inte ska vara rädd för att göra bort sig, för då är man bara tyst.

Jussi Vatanen, Aki Kaurismäki och Alma Pöysti i Cannes.
Bildtext Trion på väg till presskonferens.
Bild: EPA-EFE Guillaume Horcajuelo

Att Alma Pöysti efter Cannes kommer att vara ett namn som är välkänt också i internationella sammanhang, borde kunna bli en genväg till spännande internationella uppdrag. Men också det vägrar hon tänka på. Redan nu vet hon dessutom att hon snabbt kommer att landa till vardagen från den drömlika glamourfyllda tillvaron i Cannes.

– När jag kommer hem på natten på söndag så packar jag om i min väska, med mycket yllekläder reser jag till Estland där jag i två veckor ska filma ute ”in the middle of nowhere”. Vi ska vara på en ö där det finns en fyr och ett hus, och vi ska bo i tält. Så jag kommer nog att landa ordentligt.

Men före det; Palm Dog på fredagen, och Palm d’Or på lördagen. Eftersom Aki Kaurismäki själv redan sägs ha rest hem och inte kommer att närvara vid prisutdelningen, innebär det att Alma Pöysti och Jussi Vatanen får – eller tvingas – ställa sig i centrum av all uppmärksamhet ifall Kuolleet lehdet belönas med ett eller annat pris.