Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Fem väktare vid fängelset i Riihimäki drack alkohol på jobbet under nyårsnatten – fick sparken

En korridor på C3-avdelningen i Riihimäki fängelse 15 mars 2016.
Bildtext Fängelset i Riihimäki är i den högsta säkerhetsklassen.
Bild: Trond H. Trosdahl / Lehtikuva

Enligt Brottspåföljdsmyndigheten beror uppsägningarna på osakligt uppförande, grov försummelse av tjänsteplikt och grovt äventyrande av anstaltssäkerhet.

Brottspåföljdsmyndigheten (Rise) har sagt upp fem tjänstemän vid Riihimäki fängelse.

Tomi Tuovinen, enhetschef för fängelset i Riihimäki, berättar för Yle att bakgrunden till uppsägningarna är alkoholbruk i tjänsten.

– Fem väktare drack alkohol medan de var i tjänst under sina kvälls- och nattskift på nyårsnatten, säger Tuovinen.

Enligt Rise har tjänstemännens agerande äventyrat säkerheten i fängelset. Det är också tjänstemännens osakliga uppförande, grova försummelse av tjänsteplikten och allvarliga äventyrande av anstaltssäkerheten som ligger till grund för uppsägningarna.

Enligt Tomi Tuovinen har det också kommit fram andra allvarliga försummelser som skulle ha kunnat äventyra fångarnas och den övriga personalens säkerhet ifall det till exempel hade uppstått en brand. Han går inte närmare in på vad de övriga försummelserna handlar om eftersom de hör ihop med fängelsets interna säkerhet.

Tuovinen fördömer kraftigt väktarnas agerande. Kvälls- och nattetid har fängelset en avsevärt mindre bemanning än på dagen. Fem tjänstemän är en betydande andel av det totala personalantalet nattetid.

– Om de inte är i arbetsskick och något utöver det vanliga händer kan de äventyra enskilda fångars säkerhet, anställdas säkerhet och dessutom hela anstaltens säkerhet.

”Väldigt ovanligt”

Enligt statens tjänstemannalag kan ett tjänsteförhållande sägas upp av mycket tungt vägande skäl som beror på tjänstemannen. Rise anser sig ha haft tillräckliga skäl att säga upp tjänstemännen.

Arbetsgivaren hade förlorat förtroendet för de uppsagda tjänstemännen och deras handlingar riskerade inte bara att äventyra fängelsesäkerheten, utan även att äventyra det allmänna förtroendet för myndighetens agerande, konstaterar Rise.

– Jag har jobbat i den här branschen i 26 år och har aldrig tidigare varit med om att så här många tjänstemän sägs upp samtidigt. Det här är väldigt ovanligt, säger Riihimäkis fängelses enhetschef Tomi Tuovinen.

Brottspåföljdsmyndigheten valde själv att informera om uppsägningarna.

– Även om det här inte är bra för vårt rykte är det vår avsikt att skapa förtroende genom att handla öppet, säger Tuovinen.

Rekryteringen av nya väktare har inte inletts än. Enligt Tuovinen är bortfallet av fem väktare betydande för fängelset och det är ingen lätt sak att hitta nya väktare just nu.

Rise stängde av de fem tjänstemännen från tjänsteutövning under uppsägningstiden. De kan överklaga Rises beslut.

Det här är en översättning och bearbetning av Lauri Rautavuoris artikel Viisi vartijaa joi alkoholia Riihimäen vankilassa uudenvuodenyönä ja vaaransi vankilan turvallisuuden – kaikille potkut. Artikeln är översatt av Erika Rönngård.