Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Ingen parkeringsövervakning i Kalkstrand – det blev inget samarbete med Kervo, Sibbo ensamt har inte råd

en parkeringsplats med felparkerade bilar
Bildtext Enligt Rörelse Nus motion har det igen blivit vildare på parkeringssplatsen i småbåtshamnen. Bilden är ur arkivet.
Bild: Jeanette Broman / Yle

År ut och år in fortsätter parkeringskrånglet i Kalkstrand i Sibbo. Parkeringsövervakning har utlovats men i praktiken visat sig vara för svårt att ordna.

Det har länge varit problem med att folk parkerar på båda sidor om Kalkstrandsvägen så att det stör och försvårar trafiken.

Också vid vändplatsen i hamnen har folk parkerat så att bussar och lastbilar haft svårt att ta sig runt.

2020 lättade läget då kommunen och NTM-centralen tog till åtgärder. Då blev det förbjudet att parkera längs Kalkstrandsvägen vilket också meddelades med skyltning.

På andra skyltar meddelade kommunen var man får parkera, och att parkeringen övervakas.

Man tog också i bruk kortvarig gratis parkering i hamnen, de som ska stanna längre får lämna bilen på den privata parkeringen och betala.

De som bor, jobbar eller har stuga i skärgården tyckte illa om att man bara fick parkera gratis i endast tre timmar, men tiden har sedan dess förlängts. Parkeringskaoset lugnade ner sig.

Kommunen tänkte ordna parkeringsövervakning genom att samarbeta med andra kommuner, främst Kervo. Tills dess är det polisen som övervakar parkeringen, men polisens område är stort och dess resurser begränsade.

Parkeringsövervakning efterfrågades

I maj 2021 lämnade Rörelse Nu in en fullmäktigemotion om att Sibbo kommun måste börja ordna parkeringsövervakning i Kalkstrand. De skriver att folk, av brist på påföljder, igen börjat parkera lite hur som helst.

Motionen behandlades av politikerna i tekniska utskottet på onsdagskvällen (24.5). De godkände kommuntekniska chefen Marjo Bruuns svar på motionen: Att kommunen inte kan ordna parkeringsövervakning men att man fortsätter jobba på saken.

Bilar parkerade på båda sidor längs en landsväg.
Bildtext Innan kommunen och NTM-centralen tog till åtgärder var Kalkstrandsvägen ofta fullproppad av bilar om somrarna. Arkivbild.
Bild: Yle/Stefan Paavola

Sibbo och Kervo har jobbat på ett gemensamt avtal för parkeringsövervakning, men i våras meddelade Kervo att de inte just nu har resurser till det.

Sibbo fortsätter utreda om det går att ordna parkeringsövervakning i samarbete med andra östnyländska kommuner.

Kommunen har inga egna parkeringsövervakare och inte heller råd att anställa sådana.

Enligt Marjo Bruun skulle det kräva att man anställer tre personer: Två parkeringsövervakare och en jurist. Pengarna man får från böter uppskattas inte räcka till för det.

I sin motion föreslår Rörelse Nu att kommunen kunde köpa parkeringsövervakning av något företag, men Bruun hänvisar till att lagen om parkeringsövervakning inte tillåter det.

Den som övervakar parkering för kommunens del borde också vara anställd av kommunen.

Diskussion om artikeln