AI-system som kan hjälpa läkare att upptäcka hjärnblödningar har utvecklats i Finland
Artificiell intelligens kan göra en diagnos på några sekunder utgående från bilder med 10 miljoner pixlar. Den slutliga diagnosen ska fortfarande göras av en läkare.
Inom några år kan en finsk eller till exempel indisk läkare använda artificiell intelligens för att diagnosticera hjärnblödning.
HUS-sammanslutningen, IT-servicebolaget CGI och teknologiföretaget Planmeca publicerade på torsdagen ett projekt om artificiell intelligens.
Krafterna bakom projektet anser att det inom kort är klart att tas i bruk. En del testande återstår ännu både i Finland och utomlands.
– Om testen visar att systemet fungerar ansöker vi om tillstånd att använda systemet i större utsträckning, säger HUS-sammanslutningens innovationschef Miikka Korja.
HUS-sammanslutningen, som ansvarar för specialistvården inom Nylands välfärdsområden, skulle kunna ta systemet i testbruk redan under hösten och i större utsträckning inom välfärdsområdena nästa år.
Varje år får över 2 000 finländare diagnosen hjärnblödning. I hela världen är det frågan om miljontals diagnoser.
I Finland tas årligen 180 000 datortomografibilder av huvuden. En stor del av undersökningarna görs vid jourer, ofta under tidspress.
Artificiell intelligens skulle kunna underlätta situationen. På några sekunder kan AI kan göra en diagnos med hjälp av en bild med 10 miljoner pixlar.
– Framför allt underlättar det läkares och radiologers arbete vid extremt brådskande jourmottagningar, då det går att identifiera de allra farligaste fallen bland tiotals eller hundratals bilder, säger Korja.
Man ville inte ha ett hundraprocentigt korrekt system
Radiologen och AI-systemet analyserar bilderna självständigt. Efter diagnosen kan radiologen jämföra sin bedömning med den som gjorts genom artificiell intelligens.
Den slutliga diagnosen görs liksom tidigare av en människa, inte av AI. Ett hundraprocentigt system har man inte ens eftersträvat.
– Det kommer att ta länge innan vi kan lita fullt ut på AI. Åtminstone i det här projektet är vår mening inte att utveckla ett absolut pålitligt system, utan ett system som inte gör felbedömningar angående vem som har en blödning. AI kan meddela om falska positiva resultat ibland, så att läkarna hålls alerta och inte börjar lita alltför mycket på systemet, säger Korja.
Varför har AI inte redan tidigare använts i diagnostiken?
Tillståndsprocesserna kring medicintekniska produkter är omfattande. Korja tycker att det är bra, eftersom det innebär att de apparater som börjar användas i den kliniska vården har genomgått en ordentlig kontroll.
De som utvecklat systemet för att upptäcka hjärnblödningar har som mål att göra AI-projektet globalt. I bästa fall kan systemet finnas på den kommersiella marknaden om två eller tre år.
Algoritmerna kan också användas till att utreda andra sjukdomar.
– Det finns enorm potential i att inom bilddiagnostik ge diagnoser genom neuronätverksanalytik, säger Korja.
Artikeln är en översättning och bearbetning av Yle Uutisets artikel Suomeen kehitettiin tekoälyratkaisu, joka auttaa aivoverenvuotojen tunnistamisessa. Översättningen har gjorts av Heini Rautoma.