Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Dramatiken på oceanen skapade ett starkt vänskapsband – Kirsten Neuschäfer berättar om räddningsoperationen som tog Tapio Lehtinen till trygghet: ”Från det ögonblicket spelade tävlingen ingen roll”

Uppdaterad 26.05.2023 11:22.
 Kirsten Neuschäfer.
Bildtext Kirsten Neuschäfer räddade Tapio Lehtinen ur livflotten.
Bild: Kimmo Hiltunen / Yle

Kirsten Neuschäfer räddade livet på Tapio Lehtinen och de har efteråt kommit varandra nära. Neuschäfer kallar Lehtinen för sin vän och dessutom närvarade hon nyligen vid namngivningen av hans nya båt.

I höstas var Tapio Lehtinen en av ensamseglarna som tävlade i Golden Global Race, men finländaren tog sig aldrig i mål i tävlingen. Han hamnade i sjönöd i Indiska oceanen och segelbåten sjönk på bara några minuter.

Arrangören satte snabbt igång en sjöräddningsoperation och Kirsten Neuschäfer konstaterades vara närmast Lehtinens livflotte.

– Från det ögonblicket spelade inte tävlingen någon roll längre. Det är en naturlig reaktion för vem som helst, när någon annan har problem så vill man hjälpa till. Och speciellt om man har möjlighet att göra det, säger Neuschäfer till Yle Urheilu.

Lehtinen positiv trots dramatiska händelser

Hon satte genast kurs mot Lehtinen, var vaken hela natten och seglade så snabbt hon kunde. Ett dygn efter att Lehtinens båt förlist kom meddelandet att han räddats.

Neuschäfer har aldrig tidigare varit med om en liknade räddningsoperation och fick uppleva hur svårt det kan vara att få syn på en livflotte på ett stort hav.

– Tapio kunde se mig, han hade sett min mast men jag såg inte honom. Vi höll kontakt på VHF-radion han guidade mig. Vågorna var inte höga men vi var ändå på Indiska oceanen.

– Tapio var väl förberedd, han kastade ett rep som jag fångade och sedan kunde vi dra in livbåten. Sedan kunde ha kliva ombord och då kände jag för första gången att okej nu är han i säkerhet, säger hon.

Tapio Lehtinen och Kirsten Neuschäfer håller i var sitt glas ombord en segelbåt.
Bildtext Neuschäfer bjöd Lehtinen på en klunk rom.
Bild: Kirsten Neuschäfer/Golden Globe Race

Neuschäfer minns att Lehtinen var vid gott mod trots att han hade tillbringat mer än ett dygn i sin livflotte.

– Jag minns inte det första vi sa till varandra men jag gav honom en stor kram. Jag minns att han skrattade och skämtade.

– Innan han klev ombord på min båt så bad han mig att ge honom en skrapa. Det fanns något som behövde göras rent. Det var fint att höra hans positivitet och om jag stöter på något negativt i livet så ska jag minnas hur positiv Tapio var i det här skedet, säger hon.

Ett vänskapsband knöts

Lehtinen och Neuschäfer tillbringade ungefär en timme tillsammans innan han sedan flyttades över till ett lastfartyg för vidare transport. Den korta tiden lade ändå grunden för ett starkt vänskapsband.

– Jag har stor respekt för Tapio, han är en fantastisk människa och seglare. Jag vill kalla honom en vän och han kommer att vara det under resten av livet, säger hon.

Vänskapen kommer också att synas i tävlingssammanhang. Neuschäfer är gudmor till Lehtinens nya tävlingsbåt och närvarade vid namngivningsceremonin.

– Det är en stor ära för mig, säger hon.

Förutom vänskapen med Lehtinen har Neuschäfer en annan stark koppling till Finland. Sydafrikanskan har tidigare bott i Tammerfors och till och med lärt sig en del finska.

– För 18 år sedan kom jag hit för att besöka en god vän. Det var en fantastisk plats och jag ville inte lämna. Jag började lära mig språket men nu är det länge sedan jag har talat finska. Det är fint att vara tillbaka här, säger hon på finska.

Kristen Neuschäfer ger Tapio Lehtinen en spark i baken.
Bildtext Neuschäfer var på plats då Lehtinens nya båt namngavs.
Bild: Kimmo Hiltunen / Yle

Neuschäfer vann Golden Global Race

För en dryg månad sedan avslutade Kirsten Neuschäfer Golden Global Race. Hon gick i mål först av alla och blev tävlingens första kvinnliga vinnare.

– Det var stort att vinna eftersom det var min målsättning. Då jag började förbereda mig för tävlingen tänkte jag alltid på vad jag måste göra för att maximera mina chanser att vinna, säger hon.

Neuschäfer seglade runt jorden enligt den gamla klipperrutten på drygt sju och en halv månad.

– Under en period på två veckor hade jag ingen vind och då trodde jag att chansen att vinna försvann. Det var en stor glädje då jag insåg att jag var först över mållinjen, säger hon.

Framtiden är just nu öppen för Neuschäfer. Några nya tävlingar finns inte inprickade i kalendern.

– Jag är en person som lever från dag till dag och från projekt till projekt. Jag satsade allt på Golden Global Race och nu är det över. Jag har inte bestämt vad jag ska göra nu men jag gillar att ha ett tomt papper att fylla, säger hon.

Diskussion om artikeln