Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

En del av dem som sökt studieplats på högskola har tilldelats studieplats felaktigt

Uppdaterad 26.05.2023 10:00.
Aalto-universitetet i Esbo, ett stort antal cyklar och två personer i förgrunden.
Bildtext Felet berör högskolor i hela landet. På bilden Aalto-universitetet i Otnäs, Esbo.
Bild: Henrietta Hassinen / Yle

Ett antal felaktiga antagningar till högskolor har orsakats av ett tekniskt fel. Högskolorna får nu själva fatta beslut om vad som händer med felaktigt antagna som redan hunnit få besked om att de fått en studieplats.

I de fall där en sökande redan hunnit få antagningsbesked har högskolorna rätt att själva bestämma om en sökande som felaktigt tilldelats studieplats får börja studera eller inte.

Omkring hundra personer som sökt till högskolor har antagits felaktigt. Det här beror på ett nationellt fel i tjänsten Studieinfo som upprätthålls av Utbildningsstyrelsen. Felet berör landets samtliga högskolor.

Felet berör en del av de sökande som redan har en högskoleexamen. Tekniken i Studieinfo har inte tolkat deras examen som högskoleexamen och alltså felaktigt antagit dem inom kvoten för förstagångsstuderande.

Felet uppdagades i tisdags och var åtgärdat på onsdagen. Enligt Utbildningsstyrelsen håller högskolorna som bäst på och korrigerar listorna över sina nyantagna studerande.

Enligt Minea Wilo-Tanninen, planerare på Utbildningsstyrelsen, försöker man klarlägga omfattningen av problemet till måndagen. På måndag kommer högskolorna nämligen att publicera resultaten från den betygsbaserade antagningen av studerande.

I de fall där man redan hunnit skicka ut antagningsbesked säger Wilo-Tanninen att varje högskola själv har rätt att bestämma ifall de felaktigt antagna går miste om studieplatsen eller inte.

– Jag har ändå uppfattningen att högskolorna försöker få till stånd en gemensam nationell riktlinje, säger Wilo-Tanninen till nyhetsbyrån STT.

Utbildningsstyrelsen uppmanar dem som sökt om studieplats att följa med kommunikationen från högskolan de sökt till.

Källa: STT

Artikeln uppdaterades den 26 maj 2023 klockan 10.00 med en rättelse om att Aalto-universitetet finns i Otnäs. Det stod tidigare felaktigt att universitetet finns på Kägeludden.