Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Gigantiskt misslyckande av regerande världsmästarna i hemma-VM – trubbigt Finland förlorade kvartsfinalen mot Kanada

Uppdaterad 25.05.2023 23:14.
Kaapo Kakko i friläge mot Kanadas målvakt.
Bild: Jussi Nukari / Lehtikuva

Det blir ingen medalj för Lejonen i detta VM. Då de fyra bästa lagen fortsätter turneringen är Finland inte med längre. Laget förlorade kvartsfinalen mot Kanada med 1–4.

Lejonen bjöd inte på något övertygande gruppspel i Tammerfors och det fanns många frågetecken runt laget inför slutspelet. Men samtidigt som turneringen började på allvar fanns det en chans för Finland att glömma det som varit och bjuda på något stort igen.

Men då de fyra sista matcherna spelas i Tammerfors är regerande världsmästarna inte kvar i turneringen. Kanada vann kvartsfinalen och såg till att Finland missade semifinalerna och medaljmatcherna för första gången sedan 2018.

En stor fråga efter gruppspelet var Finlands trubbiga anfallsspel och det var en knut som man inte lyckades lösa upp till kvartsfinalen. Laget tryckte tillbaka Kanada i flera repriser och skapade lägen men pucken gick inte in.

– Vi hade en bra grupp och var redo inför den här matchen. Målskyttet ger energi och det fick vi inte förrän i slutet och lite för sent, säger förbundskaptenen Jukka Jalonen till C More.

Slarviga backar då Kanada nätade

Och då Lejonen inte utnyttjade sina chanser tog ”Lönnlöven” vara på sina lägen.

Sju minuter in i matchen gjorde Jack Quinn 1–0 för Kanada då han fick pucken efter en snabb spelvändning. Atte Ohtamaa tappade balansen då Quinn satte fart och hans skott gick in bakom Emil Larmi. Det var en puck som inte såg helt otagbar ut för den finländske målvakten.

I mitten av matchen gjorde Kanada 2–0 då Ville Pokka och Niklas Friman gick bort sig och gav motståndarna ett två mot en-läge. Jake Neighbours spelade fram Samuel Blais som hängde in 2–0.

– Gör man små misstag så blir man straffad, säger Jalonen.

Kanadensiska spelare jublar efter mål.
Bild: Tomi Hanninen

Nya kedjor gav inget resultat

Kort efter Blais mål fick Finland sin bästa chans då Kaapo Kakko kom fri mot Samuel Montembeault men New York Rangers-proffset hamnade i dålig vinkel och fick inte in pucken. Kakko skapade senare också ett två mot en-anfall med Kasperi Kapanen men det gav inget mål.

– Om vi hade gjort 1–1 eller reducerat till 1–2 kunde det ha varit en annan match. Gör man inte mål på frilägen så går det ofta dåligt, säger Jalonen.

Goda råd var dyra för Lejonen inför sista perioden och Jukka Jalonen svarade med nykomponerade kedjor. Kaapo Kakko in i första kedjan, Teemu Hartikainen flyttades ner till tvåan och Ahti Oksanen och Harri Pesonen bytte plats med varandra i trean och fyran.

Men just som ett nytt Finland skulle börja spela gjorde Kanada mål och släkte i praktiken Lejonens hopp. Michael Carcone fick en magnifik passning av MacKenzie Weegar och satte in 3–0.

Efter Kanadas tredje mål var det ett handlingsförlamat Finland på isen. Spelarna uppträdde nervöst och slarvade då man var tvungna att jaga ett mål. Först med drygt tre minuter kvar att spela spräckte Lejonen nollan då Teemu Hartikainen petade in pucken med spel sex mot fem.

Det blev Finlands sista mål i matchen för kort därpå satte Tyler Toffoli 4–1 och såg till att de finländska spelara får följa med VM:s sista matcher från tv-sofforna.

– Vi var inte så dåliga som resultatet visar. Men vi var inte tillräckligt effektiva och det bättre laget gick vidare, säger Jalonen.

Lettland slog ut Sverige

Kanadas motståndare i semifinalen på lördag blir Lettland. Lettland säkrade sin första semifinalplats någonsin då laget vann över Sverige i Riga med 3–1.

Matchen stod 1–1 efter 40 minuter men i sista perioden avgjorde Miks Indrasis och Janis Jaks för Lettland.

– Vi skapar lägen för att vinna matchen, men vi hittar inte vägar att göra mål. Det har varit en lång säsong med det här gänget och att sluta så här känns tufft, säger Oscar Lindberg till SVT Sport.

Resultat:

Kanada–Finland 4–1 (1–0, 1–0, 2–1)
07.12 1–0 Jack Quinn (Lawson Crouse)
30.45 2–0 Samuel Blais (Jake Neighbours, Justin Barron)
42.54 3–0 Michael Carcone (MacKenzie Weegar, Jacob Middleton)
56.52 3–1 Teemu Hartikainen (Mikko Rantanen, Mikko Lehtonen)
57.42 4–1 Tyler Toffoli

Sverige–Lettland 1–3 (0–1, 1–0, 0–2)
12.56 0–1 Dans Locmelis (Rihards Bukarts, Oskars Cibulskis)
29.41 1–1 Timothy Liljegren (Lucas Raymond, Jonathan Pudas) pp
45.55 1–2 Miks Indrasis (Rihards Bukarts, Janis Jaks)
53.46 1–3 Janis Jaks (Miks Indrasis, Rihards Bukarts)

Diskussion om artikeln