Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Oath Keepers grundare får 18 års fängelse för uppvigling i samband med stormningen av USA:s kongressbyggnad

Stewart Rhodes, med cowboyhatt på huvudet och en lapp för vänster öga, ser rakt in i kameran.
Bildtext Stewart Rhodes har grundat den högerextrema rörelsen Oath Keepers.
Bild: Alex Kent / AOP

Stewart Rhodes stannade utanför byggnaden men hjälpte medlemmar i Oath Keepers att koordinera upploppet. Hans fängelsestraff är det längsta hittills under rättegångarna efter stormningen.

Stewart Rhodes, som grundat den högerextrema gruppen Oath Keepers, döms till 18 års fängelse för uppvigling i samband med stormningen av Kapitolium, säte för den amerikanska kongressen.

Rhodes stannade utanför kongressbyggnaden men dömdes för att han hjälpt medlemmar i Oath Keepers att koordinera upploppet.

Rhodes fängelsestraff är det längsta som någon dömts till hittills under rättegångarna efter stormningen. Åklagaren hade yrkat på 25 års fängelse.

Rhodes själv nekade till brott och talade om sig själv som en politisk fånge och sade att han likt Donald Trump försökte motsätta sig ”människor som förstör vårt land”.

– Rhodes ledde en konspiration för att med makt och våld skrämma och tvinga medlemmar av vår regering att stoppa laglig maktöverföring efter ett presidentval, sade den federala åklagaren Kathryn Rakoczy.

–Som domstolen har alldeles nyss konstaterade – det är terrorism.

Den amerikanska kongressen stormades den 6 januari 2021 av personer som försökte hålla kvar Donald Trump vid makten efter att han förlorat valet. Över tusen personer har åtalats under det rättsliga efterspelet efter stormningen.

Källor: AFP, Reuters