Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Mikko Rantanens krut var än en gång vått – var rejält frustrerad efter VM-sortin: ”Det blev forcerat och krampaktigt”

Mikko Rantanen i intervjuzonen.
Bildtext Mikko Rantanen frustration var påtaglig efter förlusten mot Kanada.
Bild: Tomi Hänninen/Chilipictures

Vilka två finländska anfallsspelare gick mållösa genom VM-turneringen? Rätt svar: Jere Sallinen och Mikko Rantanen. Och Sallinen spelade inte ens i de fyra sista drabbningarna.

Det var en slokörad Rantanen som stegade in i intervjuzonen efter kvartsfinalförlusten mot Kanada. Han anlände till VM som den hetaste finländska NHL-forwarden sen Teemu Selännes glansdagar, men turneringen slutade i ett platt fall.

– Jag kom hit för att vinna. Det här var den viktigaste matchen och vi lyckades inte. Det irriterar men lyckligtvis har jag många är fortfarande framför mig, säger Coloradostjärnan.

Rantanen var Finlands poängkung

Finland gjorde en av sina bästa matcher i turneringen mot Kanada. Men Lejonen var återigen oerhört uddlösa i anfallszonen.

– Målskyttet haltade precis som i hela turneringen. Vi hade hur många målchanser som helst att kvittera. Sen fick Kanada en chans och gjorde 2–0. Det slog luften ur oss. Vi psykade varandra enligt bästa förmåga men det gav inte resultat, säger Rantanen.

Mikko Rantanens poängsaldo i turneringen var mer än skapligt. Han var Finlands främsta poängplockare med 0+9 men fullträffarna uteblev.

Han medgav utan omsvep att varken han eller Lejonen inte hittade det rätt flytet i hemma-VM.

– Det är svårt att sätta fingret på vad det berodde på. Det blev forcerat och krampaktigt på bred front, säger han.

– Klart att jag är frustrerad. Vi kämpade väl men det ensamt är inte nog för att vinna VM-guld.

Jukka Jalonen medger: ”Vi var ineffektiva”

Finlands förbundskapten Jukka Jalonen håller med om Rantanens analys om att målskyttet fallerade.

– Målen avgör. Vi hade fler chanser än Kanada men de satte puckarna i mål. Målskyttet är det enda vi inte gjorde bra.

Jalonen lyfte efter kvartsfinalförlusten fram statistik som visade att Finland i mångt och mycket spelade lika bra som i VM i fjol då laget vann VM-guld.

– Vi var ineffektiva genom hela turneringen. Det var den stora skillnaden jämfört med tidigare turneringar. Vi utnyttjade våra chanser dubbelt så effektivt ifjol samtidigt som motståndarna utnyttjade sina lägen med högre procent i år än förra året.

– Målskyttet är en så stor del av spelet. Gör man mål så frigör det energi och höjer självförtroendet. Om man är länge på noll mål så blir det kämpigt.

Diskussion om artikeln