Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Morgonkollen: Fem nyheter du behöver ha koll på i dag

Natos högsta organ, det Nordatlantiska rådet, samlat runt ett stort avlångt bord i Bryssel.
Bildtext Natos administra högkvarter finns i Bryssel. Men den operativa militära ledningen sköts från tre staber på andra orter.
Bild: NATO/UPI/Shutterstock/All Over Press

God morgon! Här är nattens och morgonens nyheter i ett nötskal, med dagens väder.

Förväntningar på att en ny generalsekreterare för Nato presenteras i juli

Natochefen Jens Stoltenbergs mandat går ut i höst, men ännu har ingen självklar favorit avslöjats som efterträdare. Natos förra vice biträdande generalsekreteraren Jamie Shea säger till Svenska Yle att han tror att ett namn presenteras vid toppmötet i Vilnius i juli.

Bland annat namn som Danmarks premiärminister Mette Frederiksen, Estlands Kaja Kallas och till viss grad Sanna Marin har nämnts i en debatt som nu efter 74 år nu riktar allt fler blickar mot kvinnliga kandidater.

Finlands och Sveriges Natomedlemskap kunde ge upphov till en nordisk ledningsstab

I dagsläget har Nato tre ledningsstaber för alliansens samoperationer. De finns i Brunssum i Nederländerna, i Norfolk på USA:s östkust och i Neapel i Italien. Finland väntas ta plats vid staben i Brunssum.

Natos ledning vill ansluta Finland till operationsstaben i Brunssum i Nederländerna. Forskare Charly Salonius-Pasternak förstår argumenten, men hoppas själv på en samnordisk stab i framtiden.

Sverige allt mer kritisk till invandring

En ”ghettolag” som begränsar andelen personer med ”icke-västlig” bakgrund till en minoritet i sina bostadsområden. Asylsökanden som tvingas betala för sitt uppehälle med sina smycken. Minimalt antal kvotflyktingar. Allt detta är redan lag i Danmark, politik som nu intresserar allt fler svenska makthavare.

Sveriges migrationspolitik är på väg att gå från en av de mest öppna i EU till en av de striktaste, om den nuvarande regeringen och dess stödparti Sverigedemokraterna får som de vill.

– Nu åker svenska politiker på studiebesök till Danmark, konstaterar migrationsforskaren Henrik Emilsson.

Regeringsförhandlingarna fortsätter med fokus på invandring och klimat

I dag kommer regeringsförhandlingarna att fokusera på frågor som berör invandrings- och klimatpolitiken. Enligt STT kommer förhandlingarna inte att gå vidare till övriga ämnen förrän man har nått lösningar inom dessa två områden.

Regeringssonderaren Petteri Orpo sa i går, på torsdag, att han tror att man kommer att nå fram till lösningar. Enligt Orpo hade vissa framsteg redan gjorts inom de frågor som berör klimat- och energipolitiken.

Under torsdagens förhandlingar bad reformbordet för invandringsfrågor om mera tid, något som Orpo tolkade som att de närmar sig en lösning.

Amnesty: Talibanstyrets kvinnoförtryck bör utredas som brott mot mänskligheten

Afghanska kvinnor som inte fogar sig efter talibanstyrets förtryckande regler hotas, utsätts för påtvingade försvinnanden, fängslas och torteras. Amnesty kräver att förtrycket ska utredas som brott mot mänskligheten.

Amnesty och Internationella juristkommissionen publicerar i dag en gemensam rapport under rubriken ”Talibanernas krig mot kvinnorna”.

Väder

I dag får vi ett kyligare och regnigare väder. Om man är på väg ut under veckoslutet så lönar det sig att ta med sig något varmare plagg, veckoslutets högsta temperaturer rör sig omkring 16 grader i söder, och 12 grader i Österbotten.

I landets södra och mellersta delar blir det i dag dagen molnigt. Lokalt förekommer det regn eller regnskurar, i söder också åskskurar. Dagens högsta temperatur är 10–15 grader, nattens lägsta temperatur blir 2–6 grader. Nattfrost förekommer på många håll.

I landets norra del blir det också molnigt, men mest uppehåll. Dagens högsta temperatur är 8–12 grader, och nattens lägsta minus 2 till plus 3 grader.

En mobiltelefon visar startvyn för Yle-appen med en bild på Finlands lucia och texten "Vem vill du se som Finlands lucia 2022? Kandidatnomineringen pågår!"

Få nattens och morgonens nyheter direkt i mobilen med Yle-appen

Morgonkollen skickas ut varje vardagsmorgon.