Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Amnesty: Talibanstyrets kvinnoförtryck bör utredas som brott mot mänskligheten

Små grupper med modiga afghanska kvinnor går fortfarande ut och protesterar mot talibanstyret. Den här bilden på en protest i huvudstaden Kabul togs den 29 april.
Bildtext Små grupper med modiga afghanska kvinnor går fortfarande ut och protesterar mot talibanstyret. Den här bilden på en protest i huvudstaden Kabul togs den 29 april.
Bild: Lehtikuva

Afghanska kvinnor som inte fogar sig efter talibanstyrets förtryckande regler hotas, utsätts för påtvingade försvinnanden, fängslas och torteras. Amnesty kräver att förtrycket ska utredas som brott mot mänskligheten.

Människorättsorganisationen Amnesty International kräver att talibanstyrets kvinnoförtryck i Afghanistan ska utredas som brott mot mänskligheten.

Amnesty och Internationella juristkommissionen publicerar i dag en gemensam rapport under rubriken ”Talibanernas krig mot kvinnorna”.

Den handlar om de afghanska kvinnornas levnadsvillkor under talibanernas ledning. Där ingår också en analys av de begränsningar och brott mot kvinnorna som fyller kännetecknen för brott mot mänskligheten.

Länder i omvärlden uppmanas ställa ledande talibaner till svars

Amnesty och Internationella juristkommissionen uppmanar Internationella brottmålsdomstolens åklagare att ta sig an också förföljelse som grundar sig på kön. Dessutom uppmanas stater i omvärlden att utnyttja sina möjligheter att ställa ledande talibaner till svars för sina brott.

Amnesty i Finland konstaterar att det är bra att Migrationsverket, sedan december 2022, anser att talibanstyrets förtryck ger afghanska kvinnor asylskäl.

Enligt Amnesty är det ändå ett problem att man måste befinna sig i Finland för att kunna ansöka om asyl. Finland borde hjälpa afghanska kvinnor att komma i säkerhet.

Källa: Amnesty International