Nu ska Musk-ägda Neuralink få sticka nålen i människor
Neuralink har fått tillstånd att utföra tester på människor, meddelar bolaget. Hittills har de kliniska testerna gjorts på djur. Fokus just nu ligger på att människor ska kunna styra datorer med sina tankar.
Hittills har det Musk-ägda bolaget opererat på grisar, får och apor. I natt finländsk tid meddelade det Kalifornien-baserade bolaget att de har fått myndighetstillstånd att testa teknologin på människor.
Det påstådda godkännandet av de första ”inommänskliga studierna ... representerar ett viktigt första steg som en dag kommer att göra det möjligt för vår teknik att hjälpa många människor”, skriver bolaget på Twitter.
Den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA har ännu inte bekräftat uppgifterna.
I bolagets officiella kommunikation talas det om sjukdomar som har att göra med syn, motorik och talförmåga. Just nu ligger fokus på att människor ska kunna styra datorer med sina tankar. Inofficiellt har bolagets ägare, mångmiljardären Elon Musk, rört upp en något färgstarkare hajp.
”Du kan ladda upp allt som är kodat i minnet. Du kan i princip lagra dina minnen som en backup, och återställa dem. I slutändan kan du potentiellt ladda ner dem till en ny kropp eller till en robotkropp. Framtiden kommer att vara märklig”, sa Musk i ett livesänt evenemang sommaren 2020. Stjärnan i showen var den gången grisen Gertrud, som precis hade fått ett implantat inopererat i huvudet.
Musk har också målat upp bilder av en människa i symbios med artificiell intelligens.
Kritiserade djurexperiment
Enligt källor till Reuters är antalet djur som avlivats som följd av Neuralinks undersökningar ett tusental. Djur som används i kliniska experiment avlivas ofta för att obduceras efter experimentet, och det här är inte i sig olagligt. Men enligt läkarorganisationen PCRM har experimenten orsakat onödigt lidande.
Organisationen har tagit del av dokument som bevisar att ”aporna fick sina hjärnor stympade i slarviga experiment, och lämnades för att lida och dö”.
I vittnesmål till Reuters har också tidigare och nuvarande anställda vid Neuralink vittnat om att påskyndad forskning har resulterat i att fler djur än nödvändigt har dött. Klagomålen har försatt bolaget under federal lupp i USA.
Musk har förkastat kritiken, och hävdar att experiment på djur utförs för att testa hypoteser snarare än för att utforska nya teorier – bekräftande, inte utforskande.
Nålen går in i hjärnan
Implantatets 64 trådar sätts in i hjärnan med en nål som är tunnare än ett hårstrå. ”De här mycket flexibla och ultratunna trådarna är nyckeln till att minimera skador under implantation och därefter”, förklarar Neuralink på sin hemsida. Centralenheten förvaras i en kapsel vid skallen.
I fjol ansåg endast 13 procent av amerikanerna att det är en god idé att förbättra människans kognitiva kapacitet med hjälp av implantat i hjärnan. De flesta ansåg att tekniken går för långt, och oroar sig för oavsiktliga effekter.
Undersökningen, som utfördes av Pew Research Center, visar att bolaget ännu har en hel del arbete framför sig om de vill få folkvalda på sin sida.
Musk har själv varnat för att utvecklingen av artificiell intelligens är en risk för mänskligheten. Varningen kommer ändå i samband med ett argument för Neuralink. Enligt honom kan tekniken hjälpa människan vidhålla sin konkurrenskraft och relevans gentemot AI.