Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Telia förbjuder Tiktok på anställdas telefoner

Uppdaterad 26.05.2023 11:49.
TikTok-applikationens logo.
Bildtext Telia förbjuder Tiktok på anställdas mobiler och datorer. Beslutet grundar sig på de säkerhetsrisker som säkerhetsmyndigheterna har lyft fram när det gäller Tiktok.
Bild: Ritchie B. Tongo / EPA

Förbudet träder i kraft i slutet av maj och gäller bolagets telefoner och datorer. Telia fortsätter ändå med sin marknadsföring på Tiktok.

Teleoperatören Telia har beslutat att förbjuda användningen av den kinesiska appen Tiktok på bolagets telefoner och datorer. Förbudet träder i kraft i slutet av maj i Finland och i övriga länder där Telia har verksamhet.

Sammanlagt berörs ungefär 20 000 arbetstagare av beslutet.

Beslutet grundar sig på de säkerhetsrisker som säkerhetsmyndigheterna har lyft fram när det gäller Tiktok. Många andra finländska myndigheter har valt att göra på samma sätt, motiverar Telias säkerhetschef Kalle Kaasalainen beslutet i bolagets pressmeddelande (på finska).

Faran med Tiktok är enligt Kaasalainen att appen har rättigheter att samla in data om användarna som sträcker sig också utanför det som sker inom appen.

Enligt honom finns det en reell risk för att till exempel kritisk information om den nationella infrastrukturen ska läcka ut och hamna i fel händer när appen används på bolagets telefoner.

– När man använder appen på sin arbetstelefon, där bland annat ens e-post och kontakter finns, är det inte sagt att den här informationen stannar där den ska, säger Kaasalainen till Svenska Yle.

Fortsätter med närvaro på appen i marknadsföringssyfte

Telia planerar ändå fortsätta med marknadsföring på Tiktok, vilket har väckt reaktioner bland annat bland de egna anställda, som fortsättningsvis kan använda appen på sina privata telefoner.

– Vi är såklart medvetna om att Tiktok är en app som används flitigt bland våra kunder – där kunderna är vill vi självklart också vara. Vi ser ändå till att göra det på ett tryggt sätt, och de apparater och konton som används för marknadsföring på Tiktok används inte till annat, säger Kaasalainen.

Tills vidare berör begränsningen bara Tiktok och Kaasalainen har inte uppfattat att andra appar skulle medföra en lika stor risk. På Telia följer man ändå säkerhetsläget hela tiden.

Hittills verkar det som att det främst är myndigheter som har valt att begränsa användningen av Tiktok på arbetstelefoner.

– Det kan ju hända att andra företag går i vårt fotspår nu när vi har offentliggjort vårt beslut.

Artikeln har uppdaterats med citat av Telias säkerhetschef Kalle Kaasalainen.