Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Fartgupp i Tarkis väcker förundran: ”Det är felplacerat”

Uppdaterad 29.05.2023 07:03.
Intervjubild vid ett fartgupp.
Bildtext NTM-centralen byggde fartguppet för att förbättra säkerheten vid ett övergångsställe på Tarkisvägen. Krister Henriksson önskar en alternativ lösning.
Bild: Hanna Nordman / Yle

NTM-centralen har fått in flera klagomål om ett fartgupp på Tarkisvägen. Kanterna anses vara för skarpa och en del tycker dessutom att fartguppet har placerats på fel ställe.

För omkring två år sedan ändrades fartbegränsningen på Tarkisvägen i Borgå och Närings-, trafik- och miljöcentralen byggde ett fartgupp vid ett övergångsställe vid Rotnäsvägen.

Krister Henriksson från Bjurböle kör över fartguppet på Tarkisvägen varje dag. Han har länge undrat över varför ett farthinder ska finnas på en landsväg.

– Jag tycker att det är felplacerat. Det är ett övergångsställe som går över till en åker. Jag skulle förstå om fartguppet skulle finnas inne i Tarkisbyn, där fartbegränsningen är 40 km/h och där det finns en lekplats, säger Henriksson.

Henriksson har också funderat på fartguppets miljöpåverkan och huruvida det kunde vara en miljöbov. Han menar att det från bilarnas dammiga och smutsiga fälgar kan spridas damm till de närliggande åkrarna när det bromsar och accelererar.

– Sen tänker jag på de stora bilarna som ska gasa iväg efter fartguppet och hur mycket utsläpp det kommer då de gasar upp igen, tillägger Henriksson.

NTM-centralen ville förbättra övergångsstället

Marko Kelkka, som är trafiksäkerhetsansvarig vid NTM-centralen, berättar att de har fått in flera klagomål om fartguppet. Klagomålen handlar om att fartguppets kanter är för skarpa och att det därför är svårt att köra över det.

Intill fartguppet finns också en busshållplats. Krister Henriksson säger att han aldrig har sett någon använda hållplatsen.

Marko Kelkka intygar att det är få som använder busshållplatsen.

– När vi planerade fartguppet frågade vi Borgå stad hur många som använder busshållplatsen och övergångsstället. Enligt deras information är det bara ett barn, säger Kelkka.

Trafik vid farthinder.
Bildtext NTM-centralen har fått in klagomål om att fartguppets kanter är för skarpa.
Bild: Hanna Nordman / Yle

NTM-centralen funderade länge på vad som skulle vara den bästa lösningen; att förbättra övergångsstället eller att ta bort det. De valde att förbättra övergångsstället.

– Enligt oss var det en bra idé då finns flera övergångsställen när man kör mot Borgå centrum. Fartguppet fungerar lite som ett medel för att lugna trafiken också vid de andra övergångsställena.

Enligt Kelkka har NTM-centralen inte har fått in klagomål gällande miljöskador som kunde orsakas av fartguppar.

Att förhindra buller och skakningar tas däremot alltid i åtanke när ett nytt farthinder byggs.

– Med tanke på utsläppen strävar vi efter att ha det så jämnt som möjligt när det kommer till fartbegränsningar. Men i det här fallet kom säkerheten först.

Ny lösning önskas

Krister Henriksson önskar att farthindret skulle tas bort och att man istället skulle bygga ett övergångsställe med lampor som blinkar när någon rör sig vid övergångsstället.

Marko Kelkka säger att NTM-centralen har följt med situationen i två år och funderar på hur man kan förbättra övergångsstället.

– Det inte gick enligt planen från första början, men vi ska följa med och se vad vi kan göra, säger Kelkka.

Diskussion om artikeln