Hoppa till huvudinnehåll

Familj

Buu-klubben
Yle Watt

Norrena & Frantz: ”Det är superviktigt att våga vara ledsen, annars kan man inte bli glad igen”

Eva Frantz och Hannah Norrena
Bild: Ilmari Fabritius

Ibland händer det bara. Du tassar fram längs livets stig och plötsligt öppnar sig marken och du drattar ner i en grop.

En deppig och eländig avgrund av tomhetskänslor och vilsenhet.

Den här veckan spelade Norrena och Frantz in sitt poddavsnitt från varsin grop. Eva kämpar mot den återkommande tomheten efter en händelserik Eurovisionsvår. Hannah försöker komma underfund med vad hon ska brinna för nu när hennes hus är färdigt.

Att uppleva nedstämdhet efter en rolig händelse eller ett slutfört projekt må låta som ett lyxproblem, men känslan ska inte bagatelliseras! Många lyssnare skriver in om liknande upplevelser. Till exempel läraren som alltid gråter sig igenom de första dagarna av sommarledigheten. Eller musikern som behöver en period av apati mellan projekten för att kunna bli kreativ igen.

Kort sagt: det är inte farligt att vara ledsen ibland, det kan rent av vara nödvändigt. Men ifall nedstämdheten inte ger sig efter ett tag är det läge att söka professionell hjälp.

Här publicerar vi några av de fina och ärliga brev vi fick denna vecka. Ta hand om er själva och varandra!

"Ibland måste man bara få storgråta, äta chips och lyssna på Adele"

37:36

Viktigt med nedstämdhet mellan projekten

Jag är själv aktiv inom musikvärlden och att producera musik innebär att man är tvungen att satsa en hel del tid och energi på att försöka få ut sina produktioner till potentiella lyssnare.

Trots att jag hållit på i många år så återkommer alltid en period av apati och nedstämdhet efter ett projekt. Jag har alltid utgått från att det är normalt! Jag tror det är viktigt att kunna släppa projektet och invänta ny inspiration som oftast infinner sig inom några månader.

Annars riskerar kreativiteten att börja gå på repeat och det skapar inget nytt!

Music make me happy - 61

Gå all in medan du ännu kan

För mig kommer nedstämdheten innan det roliga är slut, då jag brukar börja tänka på att det snart är över.

Det kan röra sig om vilka livsskeden som helst, universitetsstudier (dvs fester mitt i veckan), stort projekt i arbetslivet, barnens utveckling, etc.

Oftast hanterar jag det genom att försöka maxa det jag njuter mest av. Under det sista studieåret blev det extra mycket fester.

Det är lika bra att ta ut allt ur det man njuter av att göra, då det bara är en kort tid i livet. Det är svårt att förutspå om man får fler chanser i livet eller inte!

All in, 40

Läger-ledsamt

I tonåren var jag ofta på läger och upplevde en släng av den här känslan då jag kom hem. Man hade levt så intensivt tillsammans med en specifik grupp härliga människor i flera dagar, och så kom man hem till den vanliga tråkiga vardagen där ingen förstod riktigt vad man hade varit med om eller vad som var roligt med den enorma mängden insideskämt som man försökte förklara för familjen.

För mig fungerade det att titta på foton från lägret och att hålla kontakten med andra som varit med om samma sak, till exempel via social media.

Jag tänker ofta på den som ett slags expressnostalgi och försöker i mån av möjlighet njuta av den bitterljuva känslan.

Lägerliv 30

Måndagsdepp efter turneringar

Jag har PED efter varje turneringshelg. Det är så härligt att vara på turneringar och det enda man behöver fokusera på är varje match och varje spel.

Måndagen efter turneringshelger är alltid tung och tråkig.

HK 27

Livet går vidare

Du har rätt att vara ledsen! Du har ju förberett dig och planerat en lång tid och så är du mitt i allt färdig eller evenemanget har varit.

Då behövs en liten vilo- eller att vara ledsen-paus och sen kan du komma på något nytt.

Det är superviktigt att vara ledsen för att bli glad igen. Livet fortsätter oavsett. Det kommer nya glada stunder! Nya idéer föds! Det är ju också fantastiskt, världen står ju inte still bara för jag gör det just nu.

Ano 31