Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Mårten Svartström programledare för ny musikpodd: ”Vi bjuder på musikaliska insikter och aha-upplevelser”

Uppdaterad 30.05.2023 15:10.
Efter Nio - Mårten Svartström
Bildtext Mårten Svartström är programledare för Musikpodden, som lanseras i höst
Bild: Cityportal

I höst lanserar Svenska Yle den nya Musikpodden, med Mårten Svartström som programledare. Samtidigt utvecklar man bevakningen av klassisk musik inom ramen för kulturjournalistiken på Svenska Yle.

Från och med i höst kan Svenska Yle stoltsera med en helt egen musikpodd. Mårten Svartström, känd från bland annat tv-programmen Efter nio och Min morgon där han var programledare i många år, kommer i podden att tillsammans med bland annat musikerna Emma Raunio, Emma Salokoski och Mauri Kuokkanen att diskutera aktuella händelser och fenomen inom musikvärlden.

Emma Salokoski är sångare, känd från bland annat Emma Salokoski trio och bandet Quintessence. Mauri Kuokkanen är altviolinist och Emma Raunio är musikproducent, sångare och arrangör. Samtliga tre är utbildade vid Sibelius-Akademin.

Gästerna representerar olika musikstilar så som klassiskt, jazz, soul och folk. Hela galleriet av gäster kommer att presenteras i samband med lanseringen i höst.

Förutom de återkommande sidekickarna kommer också publiken att ha en aktiv roll i programmet. Inför varje avsnitt kommer Mårten att efterlysa publikens tankar, frågor och funderingar kring de teman som diskuteras.

Passionen för musik är något som kommer att genomsyra podden.

– Vi vill bjuda på musikaliska insikter och aha-upplevelser, oavsett om musiken är bekant eller obekant sedan tidigare. Genom funderingar och anekdoter vill vi dela med oss av ett intressant samtal kring musik och sådant som man kanske inte tänkt på tidigare när det kommer till musik, säger Mårten.

Irländsk folkmusik ligger nära hjärtat

Musik har alltid varit en viktig del av Mårten Svartströms liv, främst pop, rock och folkmusik, Irländsk folkmusik till exempel ligger väldigt nära hans hjärta. Mårten beskriver sig själv som en allätare då det kommer till musik.

Mårten Svartström spelar trummor vid fönster
Bildtext Mårten Svartström ser fram emot nya Musikpodden, som förutom klassiskt också kommer att tangera stilar som jazz, soul och blues, bland annat.
Bild: Barbro Ahlstedt / Yle

– I mitt barndomshem lyssnade man mycket på klassisk musik och country. Jag var också själv en mycket aktiv musiker och låtskrivare på det glada 90-talet och uppträdde och gav ut skivor med folkrockbandet The Scrapes. Under några år var jag också bosatt i Irland där jag studerade musik vid ett college i Dublin.

Musikjournalistiken utvecklas

Den nya Musikpodden lanseras den 12 september på Yle Arenan.

I radio kommer programmet att sändas på tisdagskvällar istället för programmet Den klassiska kvällen, som avslutas i och med att dess mångåriga programledare Bertil Blom går i pension.

Redaktören Bertil Blom i studiomiljö, ser leende in i kameran

Musikredaktören Bertil Blom: ”Kärleken till radion tar jag med mig när jag gör mitt sista program”

Efter 38 år på Rundradion går den prisbelönte musikredaktören Bertil Blom i pension.

Samtidigt utvecklar man bevakningen av klassisk musik inom ramen för kulturjournalistiken på Svenska Yle och lyfter in Radions Symfoniorkester som en del av programmet Den klassiska konserten, som också sänds under tisdagskvällarna, med Leif Nystén som programledare.

Linda Grönqvist, ansvarig producent för kulturinnehåll på Svenska Yle.
Bildtext Vi vill höra fler röster om musik, säger Linda Grönqvist, ansvarig producent för Svenska Yles kulturinnehåll.
Bild: Laura Mainiemi / YLE

Linda Grönqvist, ansvarig producent på Svenska Yles kulturredaktion, säger att hennes ambition är att få in mer av den klassiska musiken och musiklivet i Svenskfinland som en del av den dagliga bevakningen inom kulturredaktionen.

– Vi har otroligt många körsångare och musiker bland oss i Svenskfinland och ett rikt musikliv. Det tycker jag borde synas tydligare i vår journalistik. Jag vill utveckla bevakningen av den klassiska musiken så den får större synlighet inom ramen för vår kulturjournalistik på Svenska Yle både på webben, i nyheterna och i våra direktsändningar. Musikpodden med Mårten Svartström är en del av den helheten. Vi vill höra fler röster om musik helt enkelt.

Den klingande klassiska musiken kommer fortfarande att höras i till exempel Den klassiska konserten, med Leif Nystén som programledare. Nystén har tidigare valt ut konserter ur den Europeiska radio- och TV-unionens (EBU) repertoar, men från och med i höst kommer det i programmet också att ingå inslag ur Radions Symfoniorkesters produktion.

Vilket är Svenska Yles ansvar som public service bolag att bevaka den klassiska musiken och andra genrer för den delen?

– Vi har ett stort ansvar att bevaka den klassiska musiken och över huvud taget musiklivet i Svenskfinland och Finland, med allt vad det innebär. Jag hoppas att vi lyckas bredda vårt utbud så att vi förutom att vi kan höra den klassiska musiken också kan diskutera den och lyfta upp andra fenomen och aktuella händelser inom musiklivet både här hemma och i världen.

Diskussion om artikeln