”Vi saknar en vardaglig diskussion om att vara man” – ny podd vill snacka maskulinitet utan pekpinnar
I media hör vi ofta om problem med maskulinitet, om incels och extrema rörelser och personer som Andrew Tate och Jordan B Peterson får mycket plats. Nu publicerar Svenska Yle podden Män påriktigt som vill prata vardagligt om upplevelser av att vara man.
Podden Män påriktigt uppstod ur en vilja att snacka om helt vanliga grejer utan en massa regler om hur man ska vara för att vara ”lyckad och rätt” som man.
Podden görs av Benjamin Gripenberg, Elmer Bäck och Nino Poppius.
– Jag ser det här som en podd där tre killar snackar om hur det är att vara man på ett jordnära sätt. Våra egna synpunkter, erfarenheter, olikheter och likheter kommer fram och jag hoppas vi kan uppmuntra lyssnaren att fundera på vad manlighet betyder för just dig, säger Benjamin.
Det känns inte helt opirrigt att sätta sig ner och ha ett snack om manlighet som kommer bli offentligt.
– Många ser röda flaggan vifta när man nämner att män i grupp ska prata om manliga grejer, ”det spårar sen snabbt ur till något incel-likt”, kan man få höra, säger Nino som nog också fått fler positiva kommentarer när han berättat om poddprojektet.
– På ett sätt känner jag att det lättaste skulle vara att inte alls prata om det här ämnet, men samtidigt känns det fräckt att inte göra det. Idag kan du växa upp som ung kille och få känslan av att bara det att du är pojke gör dig fel och farlig på något sätt. Jag skulle vilja ladda ur och omdefiniera hela begreppet manlighet.
– Jag vill ha samtal som utgår ifrån empati där vi kan ha roligt och stötta och peppa varandra! Jag sku överlag vilja se mer samhörighet män emellan, säger Benjamin.
Lyssna på Män påriktigt
Radikala åsikter och tydliga regler för hur en man ska vara
Via sociala medier är det de mest radikala typerna som syns och hörs, och deras syn på saker blir lätt en slags sanning om mannen. De mest högljudda har också väldigt starka åsikter och ”rätta svar” på hur man ska vara.
– Som svart man finns det många förväntningar och fördomar på hur man ska vara. Jag har också upplevt en hel del tokenism och försökte också delvis leva upp till det som yngre i brist på andra förebilder att relatera till, berättar Benjamin.
– En grej som florerar på sociala medier är det halvironiska Sigma Grindset. Det går ut på att man ska jobba otroligt hårt, nå framgång, bli rik och alltid gå sin egen väg. Den här maskuliniteten kan jag inte alls relatera till, säger Nino.
Samtidigt som man kan försöka avfärda influencers och trender på sociala medier så tenderar sånt att sippra ut också utanför somebubblan.
Prestations - och utseendekrav kommer också vara ett tema i podden.
– Om jag har dåligt med jobb så påverkar det nog hur jag ser på mig själv som man också, säger Elmer.
– Om jag inte har tränat på ett tag så lider nog min självbild, säger Benjamin.
Nino håller med.
– Jag kan känna mig omanlig om jag känner mig fysiskt svag, säger han.
Kände inte varandra sedan innan
Killarna var inte bekanta med varandra från förut.
Andra gången de träffas tar Benjamin initiativ till att krama sina nya vänner. Lite för länge visar det sig.
– Jag var lite att oho okej, vi gick in för den långa varianten! Jag var redo att släppa taget mycket tidigare än du, skrattar Nino.
– Det brukar bli så ibland, jag är en ganska kramgo kille, säger Benjamin.
Efter det blir det många kramar varje gång de träffas. Så här beskriver de varandra:
Nino och Elmer om Benjamin:
– Han bjuder på sig själv och är en otroligt mysig och väldigt fysisk person. Sällsynt ärlig och väldigt lätt att umgås med.
Elmer och Benjamin om Nino:
– Lite av en rebell som gillar att vara av annan åsikt, har många lager och också ett mörker. Kvicktänkt och ödmjuk.
Benjamin och Nino om Elmer:
– En varm, rolig och uppmuntrande person. Klok och empatisk och har fötterna på jorden.
– Hans åsikter är inte huggna i sten till skillnad från mig som kan få tunnelseende med saker, säger Nino.