Mirva Alanko går i pension och måste flytta till en mindre bostad
Elkrisen och räntekostnader har höjt boendekostnaderna mer än många kunde räkna med för ett år sedan. Indexjusteringar på tomthyror kan också komma som en överraskning.
– Vem skulle ha kunnat förbereda sig på någonting som det här? Kostnaderna är verkligen högre än vad jag kunde ha föreställt mig, säger Mirva Alanko.
Alanko sitter sig på en bänk för att njuta av solen på Busholmen i Helsingfors. Det sköna vädret står i kontrast till Alankos bostadssituation. Kostnaderna har skjutit i höjden och Alanko berättar att det främst är räntekostnaderna på lånet för stambytet, och elpriserna som har stigit.
– Jag ska gå i pension. På grund av de högre kostnaderna är jag tvungen att flytta till en mindre bostad.
Enligt Mirva Alanko är de högre räntorna på sätt och vis en återgång till det förflutna, då räntorna var klart högre.
– Man borde ha förstått att den här bekymmerslösa tillvaron inte kan fortsätta för alltid.
Mirva Alanko är inte den enda som har sett sina boendekostnader stiga. Kari Mäenpää, som är på väg hem till bostaden på Busholmen, berättar att kostnaderna för uppvärmning, bostadsskötsel, fastighetsskatten, elen och försäkringarna har blivit dyrare.
– Priset har stigit mer på vissa saker och mindre på andra, men ingenting har åtminstone blivit billigare, säger Kari Mäenpää.
Enligt Mäenpää har boendekostnaderna stigit med minst 15 procent på ett år. Det inkluderar inte kostnaderna för lånen som också har stigit.
Kari Mäenpää säger att han var förberedd på att kostnaderna kommer att öka på grund av globala konflikter. Nu tror han ändå att den värsta kostnadsökningen är över, men tror inte att de sjunker igen.
– När kostnaderna en gång stiger så sjunker de inte igen, det är så det brukar gå. Folk bara vänjer sig vid den nya nivån, säger Mäenpää.
SSBS: Elpriserna har stigit mest – indexjustering höjer tomthyrorna
Svenska Studenters Bostadsstiftelse SSBS hyr ut studentbostäder i Helsingfors. Stiftelsens ombud Andrea Falck säger att det är kostnaderna för elen som har ökat mest. SSBS äger en fastighet i Vallgård, där elkostnaderna nästan har fördubblats.
– Det är delvis på grund av ett dåligt kontrakt, men vi känner verkligen av elkrisen. Värmekostnaderna har också ökat med cirka 20 procent, säger Falck.
Indexjusteringar höjer också kostnaderna för tomthyrorna. Justeringarna är direkt kopplade till inflationen och till exempel är bidrag ofta bundna till index, alltså en matematisk modell som visar hur mycket priserna stiger. Enligt Falck justeras kostnaderna för SSBS tomthyra med nästan åtta procent.
Hur påverkar de högre kostnaderna era hyresgäster, Andrea Falck?
– I år har styrelsen beslutat att justera hyrorna lite mer kännbart än tidigare.
Börsel blev förbluffande billigt i vinter jämfört med tidsbundna elavtal
Svenska Yles journalist Johan Gullmets testade ett rörligt elpris, så kallad börsel. Han är så nöjd att han undrar hur elbolagen täcks erbjuda någonting annat. Nu söker han dessutom personer att intervjua som lever helt och hållet utanför elnätet.
Ökningen ligger på omkring fem procent. Samtidigt finns vissa skillnader mellan SSBS olika hyreshus, på vissa platser justeras inte hyrorna varje år vilket också har bidragit till att det kan bli en lite större höjning på en gång i år.
– Studerande kan ändå vara lugna, det blir inga chockhöjningar som skulle komma oväntat, säger Falck.
Forskare: Ljusning i sikte
Veera Holappa, forskare vid Pellervo ekonomiska forskningsinstitut PTT, säger att framför allt värmekostnaderna har stigit.
– Elpriset har stigit kraftigt, vilket antagligen har varit den största utgiften för många hushåll. Samtidigt har oljepriset stigit ännu mer, även om det inte är lika vanligt med oljevärme som elvärme, säger Holappa.
En annan stor utgift för skuldsatta hushåll är räntorna. Högre räntor påverkar också husbolagen.
– Nya hus kan också ha haft en amorteringsfri period. Kostnaderna kan öka kraftigt om husbolagen börjar amortera lånen samtidigt som de ska betala mera ränta.
Vilka hushåll har drabbats värst, Veera Holappa?
– Det senaste året är det förmodligen de som har lån och bor i enfamiljshus med oljevärme.
Holappa tror ändå att den värsta tiden börjar vara förbi eftersom energipriserna har sjunkit.
– På sommaren behövs inte uppvärmning vilket underlättar situationen. Hur det ser ut nästa vinter är fortfarande ett frågetecken.
Inflationen mattas av och då väntas också räntorna sluta stiga i samma takt. Enligt Holappa har de ökande kostnaderna skapat osäkerhet och fått många husbolag att skjuta upp renoveringar. Lägre inflation kan ändå minska också byggkostnaderna.
– Den här sommaren kan bli en bättre tidpunkt för till exempel renoveringar, säger Holappa.