Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Analys: I kväll kan regeringsförhandlingarna braka samman – vi listar vad som händer då

Magnus Swanljungs ansikte klistrad på en bild av partiledarna som regeringsförhandlar.
Bildtext Alternativen är pest eller kolera för Orpo, skriver Svenska Yles politiska reporter Magnus Swanljung.

Sannfinländarnas ordförande Riikka Purra kräver en överenskommelse om klimatet och invandringen innan klockan 18. Om det kör ihop sig kan flera saker hända, skriver Magnus Swanljung.

Strax efter klockan 14 på fredag eftermiddag dånade åskan oanmäld ovanför Ständerhuset. Möjligen var det ett omen.

Under veckan har förhandlingarna delvis lagts på is. På Sannfinländarnas begäran förhandlar man inte om andra frågor, förrän det står klart att partierna kan enas om invandrings- och klimatpolitiken.

Mycket talar för en lösning, även om den kan formuleras på ett ganska allmänt plan

På fredag morgon sa Riikka Purra att hon vill ha en lösning innan klockan 18 då partiledarna ska träffas. Annars avbryts enligt henne förhandlingarna.

Källor inom Samlingspartiet fäster sig inte lika mycket vid ett exakt klockslag, men det står klart att något slags samförstånd måste förhandlas fram under dagen.

Mycket talar för en lösning, även om den kan formuleras på ett ganska allmänt plan. Om vilja och förutsättningar helt hade saknats skulle spelet redan vara avblåst.

Kan bli paus i förhandlingarna

Om partierna inte kan komma överens måste regeringssonderaren göra allt för att undvika de sämsta alternativen: att gå miste om möjligheten till en borgerlig regering, eller i värsta fall möjligheten att alls bli statsminister.

Det minst spännande, men mest sannolika alternativet är att partiernas förhandlare får ytterligare tilläggstid, kanske över veckoslutet. Som motivering duger möjligen att man är ännu närmare en lösning än i går.

Men då måste Orpo verkligen tro på det han säger. I all oändlighet kan partierna inte hålla på utan deadline. Då föds aldrig resultat.

Om förhandlingarna verkligen avbryts kan det ske på två sätt. Endera så att något parti med buller och bång lämnar förhandlingarna, eller så att Orpo avbryter dem.

Ingen vinner på att ge upp

Tröskeln för en utmarsch är hög. Även om Sannfinländarna är det parti som spelar högst har de inget strategiskt intresse av att lämna förhandlingarna på eget bevåg. För den som vill spela martyr är det i så fall bättre att bli utkastad. För SFP är tröskeln för utmarscher alltid hög.

För den som vill spela martyr är det i så fall bättre att bli utkastad

En utmarsch kan också bara vara en markering som inte utesluter att man återvänder till förhandlingsbordet när dammet har lagt sig.

En annan möjlighet är att Orpo avbryter förhandlingarna på obestämd tid. Då kan han föra preliminära förhandlingar med andra partier, samtidigt som han håller drömmen om en högerregering vid liv.

Alternativen är pest eller kolera för Orpo

Orpo vill till varje pris undvika att förhandlingarna med Sannfinländarna, KD och SFP strandar för gott. Att i det läget börja förhandla med SDP om en blåröd regering framstår som en mardröm för Samlingspartiet som då sannolikt får äta upp alla sina vallöften om en ny ekonomisk politik. Att fria till Centern blir inte billigare – om det alls är möjligt.

Att SFP inte har något emot en blåröd regering tröstar knappast Orpo.

Ett långsökt alternativ är att försöka bilda en minoritetsregering. Det är knappast mycket lättare, och också i det fallet måste Orpo komma överens med Sannfinländarna.

Om allting annat misslyckas blir det Riikka Purra, Sanna Marin – eller vem som nu i det skedet leder SDP – som får försöka bilda regering. Men dit är vägen lång.

Petteri Orpo har upprepade gånger utlovat en majoritetsregering i juni. Också Sannfinländarna, SFP och KD säger sig sträva efter samma mål. Uttryckligen för att alternativen inte framstår som lättare.