Hoppa till huvudinnehåll

Sport

VM i dag: ”Hur charmigt som helst” – men inget talar för något annat än en nordamerikansk final

Uppdaterad 27.05.2023 17:11.
Moritz Seider.
Bild: Tomi Hänninen/Chilipictures

USA eller Tyskland? Kanada eller Lettland? Fyra lag återstår i ishockey-VM i Tammerfors – här är allt du behöver veta inför dagens semifinaler.

Kl. 14.20 Kanada–Lettland

Yle Sportens livechatt kör i gång klockan 14.00

Kanadas läge: Dags att ställa om och spela som favorit igen

Mot Finland hade Kanada ett sällsynt men samtidigt tacksamt uppdrag: att spela som underdog.

Lejonen väntades kontrollera puckinnehavet, vilket de också gjorde. Då kunde Lönnlöven backa hemåt, försvara tätt och framför allt bjuda på fysiskt motstånd som Finland inte hade mött tidigare under turneringen.

Lettland har erfarenhet av hur jäkligt det är att spela mot Kanada det här VM – då gick det också väntat som så att Kanada körde över dem med 6–0.

Visst, nu får Lönnlöven axla förhandsfavoritskapet igen, men mot just Lettland trivs de bevisligen i den rollen också.

Lettlands läge: Ingen press, men inget hemmastöd heller

Med facit på hand är det nästan omänskligt orättvist att de fyra återstående matcherna spelas i Tammerfors i stället för Riga.

Jo, visst, Lettland skulle ju egentligen inte ens avancera till kvartsfinal, men nu är de kvar medan Finland inte är det och det känns bara konstigt att de måste avsluta ett hemma-VM i ett främmande land.

Samtidigt är det kanske på sitt sätt lättare att inte spela framför den fanatiska hemmapubliken? Och finländarna på plats kommer garanterat att heja på dem.

Trots att Lettland som sagt redan åkt på en risbastu mot Kanada så har mycket gått deras väg sedan dess. Tjeckien föll efter straffar, Schweiz föll efter straffar och sen kom jättemiraklet i kvarten där Tre Kronor stångade huvudet i den vinröda försvarsmuren och målvakten.

Lettiska spelare jublar framför bänken.
Bildtext Lettland är framme i semifinal för första gången.
Bild: EPA-EFE

Kl. 18.20 USA–Tyskland

Yle Sportens livechatt kör i gång klockan 18.00

USA:s läge: När kommer plattmatchen?

Som SVT:s expert Jonas Andersson konstaterade i Slaget efter tolv på fredagen så har USA historiskt sett alltid haft en tendens att hitta ett sätt att förlora minst en match per turnering.

Hittills har de inte gjort det. Kanske missräkningen kommer mot Tyskland?

Nej, det är inte värst mycket som talar för det. USA spelar med ett grymt självförtroende och fungerande taktik. De försvarar som ett lag och är kliniska då de kommer till skott.

Tjeckien blev till slut en munsbit för det ovanligt disciplinerade amerikanska landslaget i kvartsfinalen och om de spelar likadant i semin talar mycket för att det går vägen igen.

Tysklands läge: Det höll på att gå vägen senast

Gruppspelet är gruppspelet och en semifinal är en semifinal, men då Tyskland och USA möttes för knappt två veckor sedan ledde tyskarna faktiskt med 2–1 efter två perioder.

Sen kom en snabb kvittering, sen drog sjärnbacken Moritz Seider på sig en avgörande utvisning och USA satte segermålet i numerärt överläge.

Seider drog även på sig ett oerhört onödigt matchstraff i kvarten, men kom undan utan avstängning. Nu måste han hålla sig i skinnet.

Om Tyskland hittar samma attityd som mot Finland, USA eller Sverige i gruppspelet och framför allt mot Schweiz i kvarten så har de all potential att skrälla en gång till.

USA har dessutom haft en tendens att sänka tempot enligt motstånd och det är något som tyskarna har kapacitet att bestraffa dem för.

John-Jason Peterka och Ronnie Attard kämpar om pucken.
Bildtext Kan JJ Peterka och hans lagkamrater bjuda på en skräll?
Bild: EPA-EFE

Tipset: Nordamerikansk final på kommande

– Hur charmigt det än låter att ha Tyskland och Lettland i final så har de nog ingen chans mot de nordamerikanska lagen.

Helt som MTV3:s svenskspråkige kommentator Niklas Lönnqvist konstaterade i Slaget efter tolv i Yle Vega i går (och fick medhåll av SVT:s expert Jonas Andersson) så är det ytterst lite som talar för skrällar.

USA och Kanada är cyniska och kliniska. USA får antagligen svettas rejält mot Tyskland, men Lettland brände allt krut mot Sverige. Man ska inte heller underskatta den känslomässiga laddningen som gör det oerhört svårt att ställa om.

Vi säger 5–1 till Kanada och en repris på 3–2 till USA, eventuellt först efter straffar.