Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Rektor står utan svar när bygget av Smedsby bildningscampus är pausat

Uppdaterad 30.05.2023 07:17.
Porträtt av kvinna vid en trappa
Bildtext Rektor Pia Blomqvist såg framemot det nya bildningscampuset. Nu står hon i stället utan svar på hur de ska lösa de akuta behov som Korsholms högstadium har.
Bild: Chanette Härus / Yle

På Korsholms högstadium med omkring 600 elever plus en stor personal sitter rektor Pia Blomqvist och funderar på prioriteringar.

Det är ännu oklart vad som ska ske när byggstarten av det nya campuset i Smedsby i Korsholm har pausats efter att besvär lämnades in mot valet av entreprenör.

I planeringen för det nya läsåret kan Korsholms högstadiums rektor Pia Blomqvist enbart beakta de fyra nya klassrum som placeras i baracker på skolgården i sommar.

De fyra klassrummen är beställda för att de får fler elever i höst än vad klassrummen räcker till - inte för att inomhusluften är dålig.

– Det står stilla och det kan kännas som att vi lever i ett vakuum. Vi får inga besked, vi väntar bara i nuläget, säger rektor Pia Blomqvist.

– Känslan när vi fick höra om besväret var nog uppgivenhet. Vi har väntat länge och vi har akuta behov av nya utrymmen, fortsätter Blomqvist.

Hurudana krav ställer det på verksamheten?

– Det ställer ganska stora krav på verksamheten på så sätt att vi måste pussla jättemycket. Vi har i nuläget inte utrymmen så att vi kan komma emot allas behov utan där blir det prioriteringar.

Hur går prioritetsordningen?

– Det är en svår fråga. Jag har stor förståelse för föräldrar som kontaktar mig, de tänker på egna barn. Jag behöver ha det här helhetsperspektivet och där når jag inte fram så att jag kan komma emot allas önskemål.

Behöver snabbt nya utrymmen

Rektor Pia Blomqvist har ett önskemål om att de skulle få tillräckligt med ersättande utrymme, men det är inget som hon har mandat att fatta beslut om.

– Under åren när vi har framfört de här klagomålen och uppmärksammat kommunen på problemen och de tillkortakommanden som finns, har vi fått höra att lösningen är nybygge. Vi har sett framemot att de här nya utrymmena kommer så småningom. Om läget nu blir att det här är framskjutet har vi akuta behov av andra ersättande klassrum under tiden. Det går inte att vänta mycket länge till.

Behövs det redan i höst?

– Det behövs rätt snart ja.

Diskussion om artikeln