Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Ännu en balkongolycka i samma höghus i Dickursby – en person föll från fransk balkong av okänd orsak

Uppdaterad 27.05.2023 12:00.
Höghus där man kan se balkongen där balkongolyckan i Dickursby skedde.
Bildtext Olyckan i mars misstänks ha samband med ett trasigt balkongräcke i glas. I torsdags föll en person från en balkong som hade ett metallräcke. På bilden syns balkongen där olyckan i mars inträffade.
Bild: Antti Kolppo / Yle

Sent på torsdagskvällen föll en person från en fransk balkong som saknade glasräcke. I samma husbolag inträffade en dödlig balkongolycka i mars.

Sent på torsdagskvällen föll en person från en balkong i Dickursby, Vanda. Personen är vid medvetande och fördes till sjukhus, sa jourhavande utredningschef Timo Luoto, vid Östra Nylands polisinrättning till Yle på lördagsmorgonen.

Kriminalkommissarie Luoto säger till Yle att ingen är misstänkt för något brott. Han säger också att man ännu inte vet orsaken till olyckan.

I nuläget finns det ingen misstanke om brott och det är inte fråga om några strukturella skador.

Helt annan typ av balkong och räcke den här gången

Olyckan inträffade i samma husbolag där en person dog på grund av ett balkongräcke i glas som gav efter i mars.

Risto Carlson är ordförande i husbolagets styrelse. Han understryker att det handlar om en annan typ av balkong och räcke den här gången.

– Det handlar om en fransk balkong med ett högt metallräcke och inget fel har hittats hos räcket, säger Carlson.

Händelseförloppet på torsdagskvällen är oklart för Carlson. Enligt honom har en person fallit från en balkong på fjärde våningen och landat på taket till entrén.

– Det är omöjligt att förklara hur hen har tagit sig över räcket, säger Carlson.

Olyckan i mars misstänks ha orsakats av att glasräcket gått sönder. Då dog en kvinna efter att ha fallit från en balkong på sjunde våningen. Man misstänker ändå inget brott i samband med händelsen.

I det nya fallet handlar det om en fransk balkong som inte har ett räcke i glas. Det är fortfarande förbjudet att använda balkongerna med glasräcken efter olyckan i mars.

Det här är en översättning och bearbetning av Linda Tammelas artikel Tikkurilassa tapahtui toinen parveketurma samassa kerrostalossa: henkilö putosi ranskalaiselta parvekkeelta vielä tuntemattomasta syystä. Översättningen är gjord av Erika Rönngård.

Artikel uppdaterades kl. 11.59 med kriminalkommissarie Timo Luotos kommentarer.