Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Utmanaren skrällde mot favoriten – otrolig avslutning då Tyskland gick till VM-final: ”Vi visade hur stort hjärta det här laget har”

Uppdaterad 27.05.2023 22:15.
Tyskland jublar.
Bildtext Har ni hört på maken? Tyskland spelar i VM-finalen i morgon.
Bild: Tomi Hänninen/Chilipictures

Sju segrar i gruppspelet och en klar trumf i kvartsfinalen, men i semifinalen förlorade USA för första gången i detta VM. Tyskland bjöd på en skräll och kommer att göra upp om guldet med Kanada.

Det var två europeiska utmanare som ställdes mot två klara nordamerikanska favoriter i VM-semifinalerna. Lettland bjöd upp till dans men förlorade mot Kanada i den första semifinalen.

I den andra semifinalen satte emellertid Tyskland käppar i hjulen för USA.

Amerikanerna som inte hade förlorat i turneringen ledde tidigt med 2–0 och hade 3–2 i slutet av tredje perioden men förlorade med 3–4 efter förlängning.

Tyska spelare jublar.
Bildtext Vilda tyska glädjescener bröt ut efter att Frederik Tiffels avgjort matchen.
Bild: Lehtikuva

Frederik Tiffels blev Tysklands stora matchvinnare då han skickade laget till sin första VM-final i modern tid – 1953 blev det ett VM-silver för Västtyskland.

– Herre gud! Då jag såg att pucken gick i mål åkte jag så fort jag kunde mot Freddi (Frederik Tiffels reds.anm). Jag ville bara omfamna honom. Vilken otrolig känsla, säger den tyska forwarden JJ Peterka till Yle Sporten.

Pangstart av USA – lagkaptenen väckte Tyskland

Tyskland var helt under isen i början av matchen. Efter knappa fyra minuter stod det redan 2–0 till USA på resultattavlan. Alex Tuch spräckte nollan efter en dryg minut och Rocco Grimaldi följde upp med den andra amerikanska baljan.

Tysklands lagkapten Moritz Müller hade vi det skedet ett tydligt budskap till sina lagkamrater.

– Jag sade till laget: det här är vår turnering i ett nötskal. Det är så här vi startade – vi förlorade de tre första matcherna men tog oss vidare. Vi kom igen och slutade aldrig tro på oss själva. Det gjorde vi i dag också. Vi övervann hindren än en gång, säger Müller till Yle Sporten.

Tyskland kämpade sig tillbaka in i matchen. Tiffels var en av matchens profiler. Han gjorde inte bara segermålet utan reducerade också till 1–2 i den 13:e minuten. Några minuter senare gjorde Maksymilian Szuber 2–2 i numerärt överläge.

Stor dramatik i tredje perioden

Michael Eyssimont gav USA ledningen igen då han nätade i mittperioden. Det såg länge ut att 3–2 skulle bli slutresultatet, men Tyskland gav inte slaget förlorat.

Laget tryckte på för en kvittering och först sköt Jonas Müller i ribban, sedan missade Justin Schutz ett kalasläge men till slut kom kvitteringen. Marcel Noebels satte in 3–3 då Tyskland spelade utan målvakt.

– VI visade vi hur stort hjärta det det här laget har då vi lyckades kvittera. Och sen kom Freddis segermål. Det kunde inte kännas bättre, säger Peterka med ett brett leende på läpparna.

I förlängningen som spelades med tre mot tre var det chanser åt båda hållen innan Tyskland avgjorde. Frederik Tiffels dunkade upp 4–3 i krysset med två och en halv minut kvar på klockan och därmed är det Tyskland som spelar final mot Kanada.

– Kanada är en tuff motståndare men vi visade vad vi går för mot ett tufft amerikanskt lag i dag. De hade inte förlorat i turneringen innan vi mötte dem. Vi kan besegra vilket lag som helst. Vi är redo och taggade, säger Peterka.

Frederik Tiffels jublar.
Bildtext Frederik Tiffels hade bra studs i benen efter att han avgjort kampen.
Bild: Tomi Hänninen/Chilipictures

Tiffels mål innebar att den amerikanska VM-förbannelsen fortsätter. Senast USA spelade i en VM-final var 1960 då OS-turneringen även hade VM-status. Senast USA spelade en ”riktig” VM-final var 1950.

Stort steg för tysk ishockey

Att Tyskland spelar i en stor final är inte en stor överraskning men inte helt unikt. Så sent som 2018 spelade det tyska landslaget i OS-final men förlorade mot det ryska laget.

Moritz Müller, som var med om OS-finalen i Pyeonchang, anser att dagens semifinalseger är ett kvitto på att man gjort saker och ting rätt inom tysk ishockey det senaste årtiondet.

– Vi inledde den här resan med landslaget för flera år sen. Jag tycker vi är på god väg att bygga upp något bestående. Jag hoppas vårt lag är en inspiration för inte bara tysk ishockey men för all idrott i vårt land, säger den 36-årige Müller.

Den 15 år yngre JJ Peterka hade svårare att formulera sig då han skulle beskriva finalplatsens betydelse.

– Det är otroligt och galet stort. Jag är så glad också å de tyska fansens vägnar.

Finalen mellan Kanada och Tyskland spelas med start klockan 20.20 på söndag. Bronsmatchen mellan USA och Lettland inleds klockan 15.20.

VM-semifinal, resultat:

USA–Tyskland 3–4 efter förlängning (2–2, 1–0, 0–1, 0–1 )
01.11 1–0 Alex Tuch (Drew O´Connor, Rocco Grimaldi)
03.56 2–0 Rocco Grimaldi (Alex Tuch)
12.22 2–1 Frederik Tiffels (Daniel Fischbuch, Dominik Kahun)
16.03 2–2 Maksymilian Szuber (Nico Sturm, John-Jason Peterka) pp
28.47 3–2 Michael Eyssimont (Drew O´Connor, Conor Garland)
58.37 3–3 Marcel Noebels (Dominik Kahun, Leon Gawanke)
67.32 3–4 Frederik Tiffels (Dominik Kahun, Moritz Müller)

Diskussion om artikeln