Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Analys: Politik är hur det ser ut – SFP spände musklerna och verkar ha förlorat

Uppdaterad 27.05.2023 21:32.
Anna-Maja Henriksson, infälld Markus Ekholm.
Bild: Silja Viitala, Rolf Granqvist /Yle

Sannfinländarna och Svenska folkpartiet mätte muskler på lördagen. Det slutade i en så kallad kompromiss och regeringssonderaren Petteri Orpo lovar att de stora partierna ska bli bättre på att lyssna.

Det har handlat om regeringssonderaren Petteri Orpos så kallade invandringspapper.

Det är stora och principiellt viktiga saker. SFP:s partibas, avgående justitieminister Anna-Maja Henriksson konstaterade att invandringsfrågor alltid är människorättsfrågor.

I dag blev det en kompromiss. I kompromissens natur ingår att man ger och tar.

Riikka Purra fick frågan om hon hade böjt sig och svaret var nej. Följdfrågan var om SFP har böjt sig och där svarade hon att det får du fråga Anna-Maja Henriksson.

Anna-Maja Henrikssons svar på kvällen var att SFP fick in ändringar i ett papper som de andra tre tilltänkta regeringspartierna redan hade godkänt. Ingen vill berätta vilka de här ändringarna är.

Det finns väldigt mycket att förhandla om ännu och det slutliga ställningstagandet om vi kan gå med i denna regering tar vi sedan när det finns ett helhetsförhandlingsresultat.

Anna-Maja Henriksson på Facebook 27.5.2023.

Orpo lovar att bli bättre på att lyssna på SFP

Regeringssonderaren Petteri Orpo sa att dagens övningar var ett reningsbad som de kommande regeringspartierna var tvungna att gå igenom för att kunna komma överens. Orpo lovar att Samlingspartiet och Sannfinländarna ska bli bättre på att lyssna på Svenska folkpartiet.

Petteri Orpo
Bildtext Petteri Orpo.
Bild: Roni Rekomaa / Lehtikuva

SFP tog en fajt om invandringspolitiken och spelade tufft. SFP må vara ett vågmästarparti i regeringsförhandlingarna, men SFP är och förblir ett litet parti.

Det är bra att spela tufft, men i något skede måste småpartier välja vad som är viktigast. Att ha rätt eller sitta i regeringen. Och man får mera till stånd i regeringen än utanför den.

Den regering som nu håller på att bildas påminner långt om den koalition som regerar i Sverige. Den nya svenska regeringen har skärpt invandringspolitiken och Sannfinländarna har varit väldigt öppna med att just det är deras topprioritering.

Riikka Purra.
Bildtext Riikka Purra.
Bild: Roni Rekomaa / Lehtikuva

Riikka Purra log brett på Ständerhuset

Det har talats om höjda inkomstgränser för att få jobba i Finland och krav på stora årsinkomster för att få bli finländsk medborgare. Det har talats om att innehållet i Orpos invandringspapper påminner om invandringsdelarna i det svenska så kallade Tidöavtalet, som de svenska regeringspartierna ingick med stödpartiet Sverigedemokraterna.

Tidöavtalet har fört Sverige på Danmarks väg. Danmark var tidigare ett av de länder som hade en väldigt liberal inställning till invandrare, men landet har nu en av de striktaste inom EU.

Ingen vet vad som är sanningen, men en sak vet vi och det är att den här regeringsbildningen inte går som på Strömsö. I det här skedet hade Antti Rinne redan fått ihop sin inte helt funktionella regeringsfamilj.

Riikka Purra log brett på Ständerhuset i kväll. Det ser ut som om SFP tog en fajt och förlorade. I politiken är det lite som det ser ut att vara.