Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

USA: Preliminär överenskommelse om att höja skuldtaket

Uppdaterad 28.05.2023 07:18.
Kevin McCartyh omringad av medier den 23 maj 2023.
Bildtext Det republikanska partiets högerfalang sätter hård press på talmannen Kevin McCarthy, här omringad av medier den 23 maj.
Bild: Kevin Dietsch / AFP

Vita huset och republikanerna ha nått en preliminär överenskommelse om att höja USA:s skuldtak, rapporterar amerikanska medier.

Enligt CNN och New York Times höjs skuldtaket i två år. Avtalet innehåller också nedskärningar i de offentliga utgifterna.

Representanthusets talman, republikanen Kevin McCarthy har bekräftat att en överenskommelse har nåtts. Enligt McCarthy kan representanthuset få rösta om den på onsdag.

McCarthy sa också att han ännu ska förhandla om de slutliga formuleringarna med president Joe Biden, men att överenskommelsen kommer att offentliggöras redan under söndagen.

Kevin McCarthhy och Joe Biden sitter i var sin stol vid en öppen spis. I förgrunden en blombukett med gula och lila blommor.
Bildtext Kevin McCarthy och Joe Biden ska ännu förhandla om detaljerna.
Bild: Yuri Gripas / EPA

Enligt Joe Biden är överenskommelsen en kompromiss.

– Den är goda nyheter för det amerikanska folket och hindrar vad som kunde ha varit en katastrof, som skulle ha lett till ekonomisk recession, ödelagda pensionskonton och miljontals förlorade jobb.

Enligt amerikanska medier skulle överenskommelsen hålla USA:s budget på samma nivå nästa år som i år, förutom när det gäller försvarsutgifterna. År 2025 skulle de statliga utgifterna få stiga med bara en procent.

Avtalet innehåller också nedskärningar i bland annat mathjälpen och anslagen för att utreda skattebedrägerier.

Insolvens hotar den femte juni

USA:s finansminister Janet Yellen hade bedömt att USA blir insolvent den femte juni, om partierna inte lyckas komma överens om att höja skuldtaket. Det innebär att landet den dagen skulle ha varit oförmöget att betala sina skulder.

Om USA skulle hamna i insolvens skulle det vara första gången sedan år 1789. Det här skulle få följder också på den globala marknaden.

Staten skulle inte klara av att betala ut löner till de offentligt anställda. Också olika utbetalningar till pensionssystem och sociala avgifter skulle upphöra.

Dessutom skulle inte USA kunna betala av sina skulder. Alla de som äger de amerikanska statsobligationerna skulle alltså likaså bli utan sina pengar.

USA har en sammanlagd statsskuld på 31 000 miljarder dollar.

Det är ännu inte säkert att överenskommelsen mellan Vita huset och republikanerna verkligen godkänns i representanthuset. Enligt CNN och New York Times väntas både republikaner och demokrater där sätta sig på tvären. Representanthuset har republikansk majoritet.

– Jag har hört att överenskommelsen höjer skuldtaket med fyra biljoner dollar. Om det stämmer, behöver jag inte höra något annat. Ingen som säger sig vara konservativ kan rättmätiga en ja-röst, säger den republikanska kongressledamoten Bob Good.

Källor: Reuters, AFP, CNN, New York Times