Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Fördel Erdoğan när Turkiet väljer president

Uppdaterad 28.05.2023 20:11.
En valreklam för Erdogan i Istanbul.
Bildtext Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan kontrollerar en stor del av Turkiets institutioner, och har använt det för att få synlighet under presidentkampanjen.
Bild: Grigory Vorobyev / Yle

På söndagen hålls den andra omgången av Turkiets presidentval. Den sittande presidenten Recep Tayyip Erdoğan vann den första omgången, men lyckades inte få över hälften av rösterna.

Mycket tyder på att den 69-årige Erdoğan blir omvald och fortsätter sin över 20 år långa presidentperiod. I den första omgången landade Erdoğan precis under femtio procent medan oppositionsledaren Kemal Kılıçdaroğlu fick ungefär 45 procent av rösterna.

Trea var ultranationalisten Sinan Ogan, som har meddelat att han stöder Erdoğan i den andra omgången.

Också opinionsundersökningarna tyder på en seger för Erdoğan. De har ändå stämplats som opålitliga, efter att de visat att Kılıçdaroğlu skulle ta hem den första omgången och kanske ta en majoritet redan då.

”Turkiets Gandhi” blev invandrarfientlig

Kemal Kılıçdaroğlu leder en koalition av sex oppositionspartier, och representerar Turkiets grundare Mustafa Kemal Ataturks parti. Han har också stöd av Turkiets största kurdiska parti HDP.

Kılıçdaroğlu har kallats ”Turkiets Gandhi” och gick in i den första omgången med en socialliberal linje för att locka unga och storstadsväljare. Inför den andra omgången ändrade han taktik och har bland annat gått ut med hård invandrarfientlig retorik för att vinna över turkiska nationalister på sin sida. Det finns nästan fyra miljoner flyktingar i Turkiet enligt FN, en stor majoritet av dem från Syrien.

Kemal Kilicdaroglu gör en hjärtsymbol med fingrarna.
Bildtext Kemal Kılıçdaroğlu bytte hjärtsymbolerna från den första valomgånen mot en invandrarfientlig retorik.
Bild: Yasin Akgul / AFP

Vallokalerna öppnade klockan åtta på söndagsmorgonen och stänger klockan 17. Valresultatet väntas bli klart redan i kväll eftersom man den här gången röstar endast i presidentvalet, och inte i parlamentsvalet också som i valets första omgång för några veckor sedan.

Det fanns mycket oklarheter i rösträkningen i den första omgången, och många partiet krävde att röster skulle räknas om lokalt. Nu har oppositionen och folkrörelser värvat folk in i det sista för att övervaka att röstandet går rätt till.

Erdoğan kontrollerar en stor del av Turkiets institutioner, och har använt det för att ta åt sig det mesta av synligheten inför valet.

Erdoğan har lockat väljare med religion och nationalism. Mycket tyder nu på att hans auktoritära styre får fortsätta, med en utrikespolitik som balanserar mellan Ryssland och väst och en ekonomisk politik som fått den turkiska valutan att rasa i värde samtidigt som inflationen skjutit i höjden.

Källor: Reuters, STT, AFP