Hoppa till huvudinnehåll

Sport

VM i dag: Tyskland försöker trotsa oddsen och vinna ett historiskt guld – Kanada har all press på sig i finalen

Tyska spelare jublar.
Bildtext Kan Tyskland gå hela vägen och ta nationens första VM-guld i ishockey?
Bild: Tomi Hänninen/Chilipictures

Får vi se en historisk världsmästare i kväll? Eller tar den internationella ishockeyns stora kraftverk en ny titel? Kanada går in i VM-finalen som massiv favorit men glöm inte att Tyskland har vunnit sex måstematcher i rad.

VM-final: Kanada – Tyskland

Tammerforsarenan, klockan 20.20
Yle Sportens VM-chatt öppnar klockan 20.00

Tysklands läge: Allt att vinna, inget att förlora

Tyskland var sekunder från att ta OS-guld i Pyeongchang 2018. Det ryska laget lyckades emellertid vända och vinna efter förlängning.

En av spelarna som var med om finalförlusten var den nuvarande lagkapten Moritz Müller. Då Yle Sporten tog ett snack med honom efter den högdramatiska semifinalsegern över USA hade han redan skiftat fokus mot finalen.

Visst, Müller var glad över segern och stolt över laget men han poängterade gång på gång att silver inte är nog. Hans lugn och ledarskap kommer sannolikt att behövas i kväll då Kanada förväntas hålla i taktpinnen.

Men räkna inte ut Tyskland. Harold Kreis lag inledde VM med tre uddamålsförluster mot Sverige, Finland och USA. Sen dess har tyskarna haft kniven mot strupen och vunnit sex matcher i svit.

Mathias Niederberger plockar en puck.
Bildtext Mathias Niederberger axlar ett stort ansvar framför stolparna.
Bild: Tomi Hänninen/Chilipictures

Det är värt att påminna att Tyskland är på väg att bli en maktfaktor i storturneringar. Utöver OS-silvret 2018 nådde det tyska landslaget också VM-semifinal 2021. Kvällens final blir alltså den tredje medaljmatchen för Tyskland på sex år (2020 spelades inga internationella turneringar på grund av coronapandemin).

Endast åtta nationer har vunnit VM-guld i ishockey. Senaste nya världsmästare var Slovakien år 2002. Kan Tyskland bli den nionde?

Kanadas läge: Guldtåget tuffar på

Minns ni fortfarande att Kanada förlorade mot Norge i gruppspelet? Nej, inte jag heller. Och det gör knappast det kanadensiska laget heller.

Kanada har haft en tendens att göra en plattmatch eller två i gruppspelsfasen under årens lopp för att sen höja sig i slutspelet. Så gick det i år också.

Lönnlöven spelade cyniskt men vägvinnande mot Finland i kvartsfinal och lyckades efter vissa bekymmer besegra ett inspirerat Lettland i semifinal.

Kanada jublar.
Bildtext Kanada spelar i sin fjärde VM-final i rad i kväll.
Bild: Tomi Hänninen/Chilipictures

Laget må sakna superstjärnor men truppen består av gedigna NHL-spelare och supertalangen Adam Fantilli som kommer att reserveras bland de fem första i NHL-draften i sommar. Kanske till och med som tvåa.

Efter förlusten mot Norge har Kanada visat vad man går för. Fyra insläppta mål på de tre senaste matcherna visar var lagets styrka finns. Defensiven är kompakt och femmorna spelar disciplinerat – det påminner starkt om Finlands vägvinnande koncept under förra säsongen.

Inbördes matcher: Kanada har dominerat

Kvällens drabbning är det 25:e mötet mellan Kanada och Tyskland. Kanada har vunnit 21 av de 24 tidigare landskamperna. Två matcher har slutat oavgjort och Tyskland har en enda seger. Målskillnaden är 111–33 i kanadensisk favör.

Senaste match mellan lagen ägde rum under öppningsomgången av VM i fjol. Då vann Kanada med 5–3 i Helsingfors.

Notera att lagen ställts mot varandra en gång tidigare i en VM-final. Kanada besegrade Tyskland med 6–1 i finalen i Berlin 1930.

Tipset: Nagelbitare på gång?

Kanada är naturligtvis favorit. Men jag har en känsla att vi får uppleva en tajt final. Båda lagen sätter försvarsspelet i första rum vilket håller siffrorna nere. Kanada vinner med 2–1. Eventuellt först efter förlängning.

Diskussion om artikeln