Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Alla katter i Finland kan snart behöva registreras – om ägaren vägrar, väntas straff

Uppdaterad 28.05.2023 13:39.
En katt som ligger i mysig kattsäng.
Bildtext Från och med 2026 ska alla katter vara registrerade i Finland. På det sättet vill man bland annat höja djurets värde som sällskapsdjur.
Bild: Antti Eintola / Yle

I det nya kattregistret som planeras av Jord- och skogsbruksministeriet ska alla katter vara märkta och registrerade. Registret förväntas tas i bruk år 2026.

I Finland överges cirka 20 000 katter varje år.

Bland annat därför vill Jord- och skogsbruksministeriet införa ett kattregister, som beräknas träda i kraft i början av år 2026.

Syftet med registret är att öka uppskattningen för katter och att förbättra spårbarheten hos kattägare. Katteregistret ska också förhindra att det uppstår halvvilda kattpopulationer.

Ska fungera på samma sätt som det nya hundregistret

När det nya kattregistret införs ska alla katter i princip vara märkta och registrerade under 2026. Registret liknar det hundregister som infördes i maj i år, så på samma sätt som med hundarna ska katterna gå att identifiera med hjälp av mikrochipp och sedan ska uppgifterna läggas in i kattregistret.

Anssi Welling, specialsakkunnig på Jord- och skogsbruksministeriet, säger att de här registren är viktiga, för att öka spårbarheten på djuren och höja djurens värde.

Han påpekar att katter oftare överges än hundar. Registren förebygger också valpfabriker och motsvarande för katter, samt djursjukdomar såsom rabies.

Hur många katter finns det i Finland?

Svaret är att ingen vet. Också därför vill myndigheterna införa ett kattregister.

– Officiell statistik ger en uppskattning på 600 000 katter, men till exempel Kattföreningen (Kissaliitto) uppskattar att antalet är betydligt högre, kanske över en miljon. Det här berättar också delvis varför ett kattregister behövs, säger Anssi Welling.

Finland har en kattkris

Enligt SEY, Djurskyddet Finland, finns det cirka 20 000 hemlösa katter i vårt land.

– 10 000 hamnar i fosterhem och resten bor i populationer som bildas när okastrerade katter vistas utomhus. Ingen har något ansvar över dem, säger Kati White, verkställande direktör på SEY.

White anser att alla katter ska vara märkta och registrerade, så att ägarna går att spåra.

Kati White
Bildtext Kati White uppmanar alla att redan nu registrera sina katter i Kattföreningens register.
Bild: Yle / Matti Hämäläinen

Det kan bli böter för de som skippar kattregistret

Om det officiella kattregistret blir av blir det Livsmedelsverket som kommer att organisera tillsynen och dela ut straff om en katt inte registreras.

Åtgärderna väntas sträcka sig från officiella påminnelser, till hot om böter och böter samt sanktionsavgifter.

Welling säger att feedbacken till registren hittills har varit blandad.

– Många ser det som en bra sak. Men när myndigheter fattar ett beslut som tvingar människor att göra saker och slår fast en prislapp på det så uppskattas det inte av alla. Och det förstår jag, säger Welling.

Flera länder i Europa har redan infört liknande register.

Artikel är en översättning av Yles artikel Kaikki Suomen kissat halutaan rekisteröidä – jos omistaja ei siihen suostu, odottaa rangaistus, skriven av Clarissa Jäärni. Översättningen och bearbetningen är gjord av Jasmine Urwäder.

Artikeln uppdaterades med specificeringen om att kattregistret ännu är under beredning.