Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Social Wednesday skapar en mötesplats för regionens invånare: “Man tar ett steg mot ett sammanhang här”

Uppdaterad 31.05.2023 05:56.
mingel i jakobstad
Bildtext Konceptet Social Wednesday har ordnats också i fjo, men nu tas det till nästa nivå och det blir mindre mässa och istället mer prat vid borden. Och senare i sommar promenader.
Bild: Heidi Matinlassi

Glada människor, mingel och nätverksutmaningar utlovas vid Campus Allegro i Jakobstad då evenemanget Social Wednesday går av stapeln.

Evenemanget med temat ”International Jeppis region” ordnas som ett samarbete mellan Concordia, Yrkesakademin i Österbotten, Integrationsporten i Jakobstadsregionen och Yrkeshögskolan Centria. Tillsammans vill de skapa en mötesplats för människor i regionen.

Projektledare för RegionstadsRekry, Eva Gädda, säger att evenemanget kan fungera som en startpunkt för dem som saknar nätverk och kanske inte ens vet var man ska börja söka information.

– Man kan komma och nätverka, träffa nya människor, få personliga kontakter och helt enkelt känna att man tar ett steg mot ett sammanhang här.

Alla är välkomna med på evenemanget och man behöver inte anmäla sig på förhand om man vill delta. Målet är att göra tröskeln att delta så låg som möjligt.

– Vi riktar oss till en jättestor målgrupp, först så riktar vi oss till inflyttare och nyanlända, men också lokala från Jakobstadsregionen är välkomna, säger Gädda.

Två blonda kvinnor med glasögon står och ler framför en trävägg.
Bildtext Eva Gädda och Heidi Matinlassi anser att det behövs flera platser där man kan skapa nya sociala kontakter och nätverka i regionen.
Bild: Inez Kjellman / Yle

Varför behövs den här typen av evenemang?

– Det behövs av olika orsaker, dels så behövs det flera lokala mötesplatser, det är jag helt säker på. Det som är gemensamt för alla som flyttar, oavsett varifrån, är ju att man lämnar en stor del av sina nätverk bakom sig.

Målet är att presentera för deltagarna vad regionen har att erbjuda när det gäller arbete, utbildning och fritid. Därför deltar även arbetsgivare och fritidsarrangörer i evenemanget så att besökarna ska ha möjlighet att bekanta sig med dem och knyta kontakter.

– Man måste se till att skapa förutsättningar för att personliga kontakter ska kunna skapas också för personer som flyttar hit, säger Gädda.

I år skippar man pitchar och mässmontrar

Konceptet Social Wednesday är inte helt nytt i regionen. Under förra året ordnades evenemanget vid två olika tillfällen, och tillställningarna väckte då ett stort intresse hos invånarna. Heidi Matinlassi som är projektledare för Concordias projekt Talent Insights säger att de tidigare evenemangen har varit välbesökta och sorlet av människor högt.

– Det är mycket glädjande att det är så mycket folk som har haft möjligheten att träffas och nätverka.

Trots att konceptet är samma så kommer Social Wednesday denna gång att skilja sig lite från de två tidigare gångerna som evenemanget ordnades.

– Tidigare har vi ordnat evenemanget mera som en mässutställning, men nu skippar vi montrar och allt som har med mässor att göra, nu sitter vi mera vid borden och pratar med varandra, säger Matinlassi.

Konceptet utvecklas

Eva Gädda säger att det finns stora ambitioner och många idéer för hur man kan vidareutveckla Social Wednesday. Redan nu finns det planer för utvidgning.

Under sommarmånaderna kommer man att testa ett helt nytt koncept som kallas för ”Social Wednesday Walk & Talk”. Från och med juni kommer man att ordna en gemensam promenad en gång i månaden med syftet att hitta nya kontakter.

– Vi har engagerat volontärer som kommer till en överenskommen plats vid en viss tidpunkt och sen kan vem som helst komma och promenera, säger Gädda.

Tanken bakom det nya tillskottet i Social Wednesdays koncept är att ge människor möjlighet att utöka sitt nätverk också under sommaren då den naturliga kontakt som man vanligtvis får med folk via skolan eller arbetet faller bort.

– Vi vill erbjuda ett alternativ så att man inte sitter ensam i en lägenhet hela sommaren. Men också för att främja motion och rörelseglädje.

Vi vill erbjuda ett alternativ så att man inte sitter ensam i en lägenhet hela sommaren.

Eva Gädda

Liknande evenemang som Social Wendesday har också ordnats på andra ställen än i Jakobstad och uppskattats av både deltagarna och kommunerna. Heidi Matinlassi säger att de vill kasta bollen vidare till företag, kommuner eller organisationer att själva ta initiativ till att ordna liknande evenemang.

– Vi äger inte konceptet Social Wednesdays, men vi bollar gärna vidare på idéer kring det.

Evenemanget går av stapeln på onsdagen den 31.5 mellan klockan 17:30 - 19:30 i Campus Allegros Aula.

– Passa på att komma hit och träffas, säger Heidi Matinlassi.

Diskussion om artikeln