Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Alma Pöysti tog emot Aki Kaurismäkis pris å hans vägnar i Cannes: ”Otroligt festligt och helt fantastiskt”

Alma Pöysti och jussi Vatanen.
Bildtext Skådespelarna Alma Pöysti och Jussi Vatanen spelar huvudrollerna Ansa och Holappa i Aki Kaurismäkis nyaste film Fallna löv. Här tar de emot Juryns pris å Kaurismäkis vägnar.
Bild: Christophe Simon / AFP

Skådespelaren Alma Pöysti säger att vi finländare många gånger glömmer bort hur otroligt stor stjärnstatus Aki Kaurismäki har internationellt. I lördags vann hans senaste film tredje pris på filmfestivalen i Cannes.

Finlands kändaste regissör internationellt, Aki Kaurismäki, fick under filmfestivalen i Cannes Prix du Jury (Juryns pris), för sin film Kuolleet lehdet (Fallna löv).

Han hade redan rest hem och därför tog skådespelarna Alma Pöysti och Jussi Vatanen emot priset å hans vägnar under prisutdelningen i lördags.

– Det var otroligt festligt och jättefint att få vara där. Helt fantastiskt. Vilken final på den här otroliga veckan, säger Pöysti, när vi ringer henne innan hon ska bege sig hemåt till Finland.

Pöysti är lyrisk när hon berättar om veckan som gått i Cannes och hur det har varit att uppleva Kaurismäkis glans.

Hon berättar att hon nu insett hur otroligt stor stjärnstatus Kaurismäki har i internationella kretsar: Hur journalister påpekar att de faktiskt en gång fått intervjua honom och hur mycket hans filmer berör folk.

– Man har på något sätt märkt dimensionerna av Akis arbete under så många år. Han har vänner över hela världen. Vi kanske inte alltid tänker på det i Finland, hur internationell han är, säger hon.

Och även om det var en helt otrolig känsla att få ta emot Kaurismäkis pris å hans vägnar så säger hon att den finaste stunden inträffade redan i början av den här veckan.

– Den finaste stunden på hela den här veckan var under visningen med publiken i måndags, när vi hade premiär. Folk var helt tagna och berörda av den här filmen. Det mottagandet var alldeles oförglömligt, säger hon.

Den finaste stunden på hela den här veckan var under visningen med publiken i måndags, när vi hade premiär. Folk var helt tagna och berörda av den här filmen

Alma Pöysti, skådespelare i Aki Kaurismäkis nyaste film

Men var det inte en besvikelse att ni inte fick huvudpriset, Guldpalmen?

– Herregud nej, absolut inte. Man kan nog inte vara besviken. Dessutom fick vi ju Palm Dog, och det var ju den vi kom för.

Palme dog-ceremonin i Cannes: Alma Pöysti klär på Palm Dog-duken på en liten hund medan Jussi Vatanen håller i hunden.
Bildtext Under Palm Dog-evenemanget premieras de bästa hundskådespelarna. Hunden Alma, som spelar Chaplin i Kaurismäkis senaste film, fick Palm Dog-juryns stora pris.
Bild: Juha Nurminen