Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Märkliga beslutet av Aston Martin då regnet drog in – Alonso skickades ut med torrdäck och tappade chansen att utmana Verstappen om segern

Uppdaterad 28.05.2023 18:24.
Fernando Alonso kör i Monaco.
Bild: XPB Images

Då regnet började falla över banan fanns möjligheten att vända upp och ner på resultatlistan och segerkampen. Då valde Aston Martin att förse Fernando Alonso med torrdäck och tvingades ett varv senare till ett nytt depåstopp.

Bahrain, Saudiarabien, Australien, Azerbajdzjan, Miami och Monaco. Det är tävlingarna som avgjorts i VM-serien den här säsongen och samtidigt loppen som en Red Bull-bil har vunnit.

I det klassiska gatuloppet i Monaco var det Max Verstappen som fick kliva högst upp på prispallen då han tog säsongens fjärde seger.

– Det var ett tufft lopp. Vi hade inte samma däckstrategi som Fernando Alonso och vi var tvungna att stanna ute på banan längre än planerat. Och sen kom regent.

– Det var väldigt halt på banan och då man har ledningen vill man inte trycka på för mycket men samtidigt inte tappa för mycket tid, säger Verstappen.

Det som avgjorde loppet i Monaco till Verstappens fördel idag var ett märkligt beslut som Aston Martin fattade. Då drygt 25 varv återstod att köra drog regnet in och det blev livligt i depån.

Stallet kallade in tvåan Fernando Alonso samtidigt som ettan Verstappen stannade kvar på banan. Men till mångas stora överraskning kom spanjoren ut med torrdäck och inte intermediate-däck

”Regnet gjorde det komplicerat”

Det visade sig vara helt fel beslut för ett varv senare var Alonso tvungen att komma in i depån igen och samtidigt bytte också Verstappen till intermediates. I det skedet tappade också Alonso alla möjligheter att utmana Verstappen om segern.

Han behöll ändå andraplatsen och tog säsongens femte pallplacering på sex lopp.

– Regnet gjorde allt komplicerat och det var inte lätt där ute. Det var svårt att hitta bromspunkter och jag tycker att alla gjorde ett bra jobb med att hålla bilarna på banan, säger Alonso.

Esteban Ocon gjorde ett starkt lopp och slutade på tredje plats.

Inga poäng för Bottas

Valtteri Bottas var en av de första förarna som bytte till regndäck. Han klättrade några placeringar men det räckte inte hela vägen till poäng. Finländaren körde i mål på elfte plats.

– Det var ingen lätt tävling. Vi klättrade några placeringar och med tanke på förutsättningarna och banan är det helt bra. Det känns som att vi inte kunde ha nått en bättre placering.

– Vi hade också ett långsamt depåstopp, det grämer och vi måste kolla vad som gick fel, säger Bottas till Viaplay.

Samtidigt som Verstappen jublade hade stallkamraten Sergio Perez ett katastrofalt veckoslut. Hans chanser förstördes i och med en krasch i kvalet och i själva loppet var han aldrig nära att ta poäng.

Det gör att Verstappen drygade ut sin ledning i VM-serien till 39 poäng före Perez och det börjar snart krävas ett större mirakel för att mexikanen ska kunna vända på steken.

Resultat:

1. Max Verstappen, Red Bull
2. Fernando Alonso, Aston Martin +27,921
3. Esteban Ocon, Alpine +36,990
4. Lewis Hamilton, Mercedes +39,062
5. George Russell, Mercedes +56,284
6. Charles Leclerc, Ferrari +61,890
7. Pierre Gasly, Alpine +62,362
8. Carlos Sainz, Ferrari +63,391
9. Lando Norris, McLaren
10. Oscar Piastri, McLaren
11. Valtteri Bottas, Alfa Romeo
12. Nyck De Vries, Alpha Tauri
13. Guanyu Zhou, Alfa Romeo
14. Alexander Albon, Williams
15. Yuki Tsunoda, Alpha Tauri
16. Sergio Perez, Red Bull
17. Nico Hülkenberg, Haas
18. Logan Sargeant, Williams