Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Över 30 år gamla finska rekordet nära att ryka – storlöftet Saga Vanninen bara tretton poäng från Satu Ruotsalainens notering

Saga Vannien.
Bild: Serhat Cagdas / STELLA Pictures / ddp / abaca press

Saga Vanninen gjorde karriärens bästa sjukamp då hon noterades för 6391 poäng i mångkampens Mecka Götzis. Hon slog sitt eget personliga rekord med råge och var nära det finländska rekordet.

Saga Vanninens sjukamp i Götzis kan inte beskrivas som något annat än en succé. Hon satte personligt rekord i fyra olika grenar och i totalpoängen förbättrade hon sitt personbästa med 120 poäng.

Och det var nära att 20-åringen även skulle ha tagit det finländska rekordet i sitt namn. Men Satu Ruotsalainens notering från 1991 står kvar – Vanninen missade rekordet med ynka tretton poäng.

– Finska rekordet var inte en målsättning inför tävlingen men visst grämer det nu. Jag är nöjd med mitt personbästa och det känns att jag kan förbättra ytterligare den här sommaren, säger Vanninen till Yle Urheilu.

Inför avslutande 800 meter visste Vanninen vad som krävdes. Hon löpte nytt personligt rekord med 2.17,91 men det räckte alltså inte.

– Jag gav ändå allt, säger hon.

Vanninens serie:

100 mh: 13,48

Höjd: 180 (PB)

Kula: 14,98

200 m: 24,35 (PB)

Längd: 643 (PB)

Spjut: 42,53

800 m: 2.17,91 (PB)

Förutom 800 meter blev det också personbästa i höjd, på 200 meter och i längd. Och det var rekorden i höjd och längd som värmde mest anser Vanninen.

– Jag har haft problem med höjd den senaste tiden, inomhus hoppade jag ungefär tio centimeter sämre. Även i längdhopp har jag gjort framsteg, det var inte bra ett turligt hopp utan hela serien var bra, säger hon.

Den enda grenen som inte riktigt fungerade för Vanninen var spjut. Där nådde hon bara 42,53 som är flera meter från det hon har presterat som bäst.

– Allt gick fel där, jag vet inte om jag försökte för mycket men spjutet ville inte flyga, säger hon.

Vanninen slutade fyra i den högklassiga tävlingen. Segern gick till Anna Hall från USA med det nya världsårsbästat 6988 poäng.

Diskussion om artikeln