Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Turkiets sittande president Erdoğan segrade i presidentvalet

Uppdaterad 29.05.2023 06:57.
Erdogan talar till folket som viftar med Turkiets flaggor.
Bildtext Presidenten Recep Tayyip Erdoğan vinkar till sina anhängare efter segern.
Bild: Tolga Bozoglu / EPA

Viktiga frågor för väljarna inför valet handlade om den skyhöga inflationen och de höga levnadskostnaderna.

Recep Tayyip Erdoğan besegrade oppositionens kandidat Kemal Kılıçdaroğlu i den andra omgången i presidentvalet i Turkiet.

– Vi kommer att styra landet under de kommande fem åren, sa Erdoğan då han talade till jublande supportrar från taket på en buss i sitt hemdistrikt i Istanbul.

De turkiska valmyndigheterna har bekräftat att Erdoğan segrade i presidentvalet. Han fick 52,14 procent av rösterna och Kemal Kılıçdaroğlu 47,86 procent. Nästan alla röster har räknats.

Skillnaden i antalet röster mellan kandidaterna var mer än 2 miljoner röster. De oräknade rösterna kommer inte att ändra resultatet, uppger valmyndigheterna.

 Anhängare till Turkiets president Recep Tayyip Erdogan är insvepta i den turkiska flaggan
Bildtext Anhängare till Erdoğan är insvepta i den turkiska flaggan när de firar hans seger framför moskén vid Taksimtorget i Istanbul.
Bild: Lehtikuva

Erdoğan har suttit vid makten i över två decennier

Viktiga frågor för för väljarna inför valet handlade om den skyhöga inflationen och de höga levnadskostnaderna. Också efterdyningarna av förödande jordbävningar har präglat valet.

Erdoğans över 20 år vid makten har satt sina spår i Turkiet. Den i dag 69 år gamla presidenten har fört landet i en mer konservativ och islamistisk riktning. De stora vinnarna är religiösa ledare, byggsektorn och konservativa kvinnor.

Efter årtionden av sekulärt styre, som fick sin början under ”landsfadern” Kemal Atatürk, har Erdoğan återinfört rätten att bära slöja på universitet och många statliga institutioner.

Recep Tayyip Erdoğan och Kemal Kılıçdaroğlu
Bildtext Recep Tayyip Erdoğan besegrar oppositionens kandidat, den sekulära Kemal Kılıçdaroğlu.
Bild: Lehtikuva

Journalister inte fria, kurder har det svårt och hbtq-personer är inte välkomna

Över 90 procent av medierna i Turkiet kontrolleras av staten. Det har lett till en obalans i fråga om vilka politiker som syns och hur stort utrymme de får. Erdoğan kontrollerar en stor del av Turkiets institutioner, och har kunnat skapa sig stor synlighet inför valet.

Erdoğan har gjort det både dyrt och riskabelt att göra oberoende journalistik. Minst 64 journalister är i nuläget fängslade i Turkiet. De flesta anklagas för olika former av påstådda terrorbrott.

Erdoğan har också gjort det klart att han tar avstånd från HBTQ-personer.

Kurdfrågan är svår i Turkiet, och Erdoğan försökte i början av sitt styre förbättra kurderna kulturella och språkliga rättigheter. Han inledde samtal som skulle sätta punkt för kurdernas väpnade kamp för utökad autonomi i sydöstra Turkiet. De samtalen gick ändå i sank och våldet återupptogs år 2015.

Erdoğan har lockat väljare med religion och nationalism. Nu kommer hans styre att få fortsätta – med en utrikespolitik som balanserar mellan Ryssland och väst och en ekonomisk politik som fått den turkiska valutan att rasa i värde samtidigt som inflationen har skjutit i höjden.

Kemal Kilicdaroglu gör en hjärtsymbol med fingrarna.
Bildtext Kemal Kılıçdaroğlu under valkampanjen.
Bild: Yasin Akgul / AFP

Oppositionskandidaten Kemal Kılıçdaroğlu säger att kampen fortsätter

Oppositionens presidentkandidat Kemal Kılıçdaroğlu sa på söndag kväll att han kommer att fortsätta att leda kampen, och att han har förlorat i något som han kallade för ”det mest orättvisa valet på flera år”.

Han sade sig också vara ”bedrövad över de problem som väntar Turkiet”.

Enligt Kılıçdaroğlu visar valresultatet att människor hade en vilja att förändra en auktoritär regering.

Gratulationer från Rysslands president Vladimir Putin

Rysslands president Vladimir Putin har gratulerat Erdoğan till valsegern. Han sa att valresultatet är ett bevis på det turkiska folkets uppskattning av Erdoğans ”osjälviska arbete och oberoende utrikespolitik”. Enligt Putin uppskattar Ryssland Erdoğans personliga bidrag till förstärkningen av vänskapliga rysk-turkiska relationer och ett ömsesidigt gynnsamt samarbete på olika områden.

Gratulationer strömmade in under söndagskvällen också från en lång rad andra världsledare.

Källor: Reuters, AP, AFP, BBC

En valreklam för Erdogan i Istanbul.

Fördel Erdoğan när Turkiet väljer president

Erdoğan har lockat väljare med religion och nationalism.

Erdoğans regim fortsätter i Turkiet – drömmen om demokrati kraschade

15:23