Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Fernando Alonso lugn trots stallets stora miss – experten om händelseförloppet vid däckbytet: ”Rådde viss förvirring”

Fernando Alonso och Max Verstappen.
Bild: IMAGO/HochZwei/ All Over Press

Fernando Alonso kan vara mer än nöjd med sin andraplats i Monaco anser Fredrik af Petersens. Trots att det skedde ett missöde i depån så kunde han inte bli bättre än tvåa. Han förlorade loppet i starten, säger experten.

Fernando Alonso kunde ha fått ett jätteläge att köra hem segern i Monacos GP. Då regnet drog in över banan kallades han in i depån men när han väl kom ut på banan igen hade han inte regndäck.

Aston Martin valde att byta till mediumdäck och det var en chansning som inte höll. Kort därpå regnade det ordentligt och Alonso tvingades in för ett nytt däckbyte och samtidigt gick även ledaren Max Verstappen i depå.

– Det är alltid svårt i sådana situationer, det är många detaljer att ta hänsyn till och det handlar om sekunder. Man försöker också räkna ut var på banan han ska komma ut. Men oavsett vad teamet och cheferna säger så har jag en känsla av att det rådde en viss förvirring, säger Yle Sportens expert Fredrik af Petersens.

Tror du stallet trodde att man skulle klara av att köra med slicks?

– Ja det tror jag. Han kom in innan det började regna ordentligt. Det finns höga berg runt Monaco och då regnmolnen väl kommer in så öser det ner istället för ett milt sommarregn.

– Det var kanske bara 15 minuter som det regnade sedan började det torka upp igen, säger af Petersens.

Mekaniker byter däck på Alonsos bil.
Bildtext Alonso gjorde två depåstopp med några varvs mellanrum.
Bild: XPB Images

Alonso förlorade loppet i starten

I intervjuer efter loppet har Fernando Alonso varit lugn och inte talat om en förlorad seger. Fredrik af Petersens tror inte heller att spanjoren kommer med kritik till stallet bakom stängda dörrar.

– Han förlorade egentligen loppet i starten och fram till första kurvan. Alonso och Verstappen hade olika däck och i backen på väg upp till kasinot visste han att loppet var förlorat.

– Det här var femte gången på sex lopp som Fernando är på pallen, och vem hade trott det när säsongen började. Man såg på hans leende och kroppsspråk att han var den gladaste föraren, säger af Petersens.

Den här säsongen ser förartiteln ut att bli en intern kamp i Red Bull. Och Max Verstappen har redan nu skaffat sig en lucka på 39 poäng till stallkamraten Sergio Perez.

Mycket kan ännu hända under säsongen men af Petersens tror att Perez i första hand får börja se upp för Alonso än att fokusera på fajten med Verstappen.

– Ska man döma av de sex första loppen så kommer Verstappen att försvara sin titel. När det gäller andraplatsen kan Alonso utmana Perez.

– Det går upp och ner för Perez hela tiden, han gjorde bort sig totalt i kvalet och i loppet gick det heller inte bra. Alonso bara kör och kör, och det gamla ordspråket äldst är bäst gäller, säger han.

Starten på Monacos GP.
Bild: IMAGO/Nordphoto/ All Over Press

Däckbyte strulade för Bottas

Loppet i Monaco gav inget trendbrott för Valtteri Bottas. För femte tävlingen i rad blev han utan poäng och han står kvar på de fyra pinnar han tog i säsongspremiären.

I dagens lopp gick finländaren in i depå bland de första då regnet föll men stallet fick problem med att fästa ett däck och han tappade dyrbar tid.

– Han har haft otur och det här däckbytet får man kanske skylla lite på mekanikerna, säger af Petersens.

Experten hoppas att Alfa Romeo ska ha lite bättre fart i de kommande loppen.

– De har några uppdateringar men det är svårt att värdera vad det betyder i ett gatulopp som Monaco. Vi får se vad som händer i Barcelona nästa helg och då kan man bedöma om uppdateringarna fungerar, säger han.

Diskussion om artikeln