Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Tyskland stod upp i två perioder mot finalfavoriten – men Kanada var bäst när det gällde och vann VM-guld: ”Förlusten mot Norge svetsade ihop oss”

Uppdaterad 29.05.2023 00:11.
Kanadas lag firar VM-guld.
Bildtext Kanada är världsmästare igen efter en paus på två år.
Bild: Tomi Hänninen/Chilipictures

Det blev inte två raka finalförluster för Kanada i Tammerfors. Den här gången var Kanada det bättre laget i finalen och vann VM-guldet. Avgörandet kom i början av tredje perioden.

Då turneringen gick in det avgörande skedet hade Kanada en förmåga att hitta sätt att vinna matcher trots att man inte spelade på topp. Och det gjorde laget också i VM-finalen mot Tyskland.

Lönnlöven låg under i finalen i både första och andra perioden men kvitterade båda gångerna. I tredje tog man ledningen för första gången och släppte aldrig greppet.

– Vi visste att det skulle bli en tajt. Tyskland är ett bra lag. Jag är stolt över hur vi höll ihop vårt spel, säger Tyler Myers till Yle Sporten.

Finalen slutade 5–2 och Kanada kammade hem sitt 28:e VM-guld genom tiderna. Det är mest i historien och ett mer än Sovjet/Ryssland.

För Tyskland blev den en ny sur finalförlust. Precis som i OS 2018 resulterade en strålande turnering i en silvermedalj.

Lagets stjärnback Moritz Seider klarade ändå av att se det stora i den tyska resan till finalen.

– Vi hade inte tagit VM-medalj på 70 år. Ingen kan ta den här framgången ifrån oss. Vi skrev tysk ishockeyhistoria. Jag är jättestolt över hela laget, säger Seider.

Moritz Seider med silvermedaljen runt halsen.
Bildtext Moritz Seider utsågs till finalens bästa tysk.
Bild: Tomi Hänninen/Chilipictures

Blais tvåmålsskytt i finalen

Kanada visade sin styrka i finalen då man snabbt kvitterade efter att Tyskland hade tagit ledningen. I den första perioden gjorde JJ Peterka 1–0 men Samuel Blais kvitterade några minuter senare.

I mitten av den andra perioden skapade Tyskland en chans ur ingenting som ledde till ett mål. Daniel Fischbuch skickade iväg en puck som den kanadensiske målvakten Samuel Montembeault sög in.

Men Tyskland klarade inte av att skapa momentum efter målet. Några minuter senare styrde Lawson Crouse in 2–2 i powerplay.

Kanadas spelare jublar.
Bildtext Kanada blickade inte bakåt efter Lawson Crouses kvittering.
Bild: Tomi Hänninen/Chilipictures

Kanada tog ledningen för första gången vid tiden 44.51. Samuel Blais, som varit oerhört vass i slutspelet, klev fram igen och gjorde 3–2.

– Inget kan längre ta guldet ifrån oss. Jag är så stolt att vi återvänder hem som världsmästare, säger Kanadas matchvinnare.

Tyskland hade stora problem att komma igång efter baklängesmålet samtidigt som Kanada övertygade i defensiven och låg rätt i positionerna.

Och då drygt åtta minuter återstod gjorde Tyler Toffoli 4–2 och dödade matchen. Kanada hade sex spelare på isen vid målet men det uppfattade inte domarna.

Ett tröttkört Tyskland tog ut målvakten på slutet men det gav inte resultat. I stället fastställde Scott Laughton slutsiffrorna i tom bur.

Tyler Toffoli lyfter VM-bucklan.
Bildtext Kanadas lagkapten Tyler Toffoli hade äran att lyfta VM-bucklan.
Bild: Tomi Hanninen

Skrällförlusten väckte Kanada

Kanada avslutade turneringen oerhört starkt. I sista gruppspelsomgången var laget klart bättre än Tjeckien och i slutspelet fick man Finland, Lettland och Tyskland på fall.

Innan den fyra matcher långa segersviten hade Kanada emellertid förlorat två matcher. Först mot Schweiz och därefter sensationellt också mot Norge.

– Ni var mer oroade över läget än vi, säger Myers och skrattar hjärtligt innan han fortsätter:

– Förlusten mot Norge svetsade ihop oss och vi lärde oss att hantera tuffa situationer.

Den 33-årige Myers har spelat i NHL sen 2009, men VM-guldet är hans första titel på seniornivå.

– Det känns otroligt fint. Det här var mitt tredje försök – jag är så lycklig att vi grejade det den här gången.

Supertalangen njöt av turneringen

Om Tyler Myers hörde till Kanadas rutinerade garde så bidrog Adam Fantilli med ungdomlig iver och rå talang.

Fantilli var den enda spelaren i den kanadensiska VM-truppen som inte spelar till vardags i NHL. Men det gör han från och med i höst – han förväntas gå bland de fem första spelarna i sommarens draft.

Och då är han en erfarenhet rikare. Han är övertygad att VM-turneringen hjälper honom att anpassa sig till NHL-verkligheten i höst.

– Jag har lärt mig så mycket. En massa små och stora saker som jag inte hade koll på då jag för första gången stegade in i vårt omklädningsrum som består av idel NHL-spelare. Det har varit en stor ära, säger Fantilli.

Adam Fantilli med guldmedaljen runt halsen.
Bildtext Adam Fantilli vann både JVM- och VM-guld den här säsongen.
Bild: Tomi Hänninen/Chilipictures

Årets kanadensiska lag vann VM-guld utan superstjärnor. Myers kommer att rekommendera till alla sina lagkamrater att hoppa på VM-tåget ifall de får frågan i framtiden.

– Det är en fantastisk turnering. Jag vet att det finns en del spelare som tycker att man är för länge borta hemifrån men det är en härlig känsla att växa ihop som ett lag.

Nästa VM-turnering spelas i Tjeckien om ett år. Prag och Ostrava är VM-orterna.

VM-finalen 2023:

Kanada–Tyskland 5–2 (1–1, 1–1, 3–0)
07.44 0–1 John-Jason Peterka (Moritz Seider, Moritz Müller)
10.47 1–1 Samuel Blais (Peyton Krebs, Jake Neighbours)
33.47 2–1 Daniel Fischbuch (Maximilian Kastner, Moritz Seider)
37.28 2–2 Lawson Crouse (Peyton Krebs, MacKenzie Weegar) pp
44.51 3–2 Samuel Blais (Cody Glass)
51.51 4–2 Tyler Toffoli
58.06 5–2 Scott Laughton (Jack Quinn, Lawson Crouse)

Diskussion om artikeln