Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Kolumn: Tack Lettland – till slut fick jag också uppleva äkta VM-stämning

Lettisk publik under ishockey-VM 2023.
Bildtext Letterna visste hur man skapar stämning på en ishockeymatch.
Bild: Tomi Hänninen / Yle

VM är över. Kanada tog ett väntat guld, Lettland ett oerhört oväntat brons. Mitt i den vinröda medaljyran måste man ändå fråga sig hur bra det här är, skriver Yle Sportens Mattias Simonsen.

Det var bäddat för en så otroligt avslagen finalhelg.

Lejonens uttåg har diskuterats, analyserats och sågats. Men en följd som kvartsfinalssortin hade kunnat ha var att absolut ingen skulle ha dykt upp för turneringens fyra sista matcher.

Tacka alla högre makter för att Lettland slog Tre Kronor.

Letterna anlände i enorm uppslutning till Tammerfors och tog fullständigt över arenan. De var inte lika många som de blåklädda fansen under Finlands matcher – men dubbelt så mer högljudda.

Det här var den karnevalsstämning man hade väntat sig och som uteblivit under gruppspelet. Det är ingen hemlighet eller nyhet att det var ishockeyförbundets samarbetspartners som köpte upp en enorm del av biljetterna och stämningen led något fruktansvärt av det.

I fjol levde publiken sen med då det gällde – i år fick de inte chansen att göra det.

Tacka alla högre makter för att letterna kom.

Varför ska man bry sig?

Det finns all orsak att diskutera hur vettigt det egentligen är med ett ishockey-VM varje år. För det finns ändå en orsak till att finländarna uppenbarligen tyckte det räckte med att få se VM på hemmaplan i fjol.

Det finns ju i ärlighetens namn inte värst mycket som lockar en till hallen.

Det är alldeles uppenbart att de största stjärnorna tackar nej till spel för att de helt enkelt inte bryr sig tillräckligt. Och biljettpriserna är skyhöga oavsett.

Kanada firar VM-guld.
Bildtext Det fanns flera tomma platser till och med under VM-finalen. Bronsmatchens publiksiffra var högre.
Bild: Tomi Hänninen / Yle

Men samtidigt skulle den här finalhelgen – och den här stämningen – aldrig ha hänt om ishockeyn till exempel skulle ta efter fotbollen och ordna turneringen bara vart fjärde år.

De enda gångerna som Tyskland har gått långt i en turnering har också de absolut största namnen lyst med sin frånvaro. Och till slut är det ändå Kanada som firar. Eller Finland. Eller Sverige. Eller Ryssland.

OS? World Cup? Tveksamt

Det stora problemet är att det inte finns något annat alternativ. VM är just nu den enda internationella ishockeyturneringen för herrar.

Därför förstår man törsten och hungern efter något mer, något mer seriöst, något mer på liv eller död, som USA:s lagkapten efterlyste av sina mannar efter förlusten i bronsmatchen.

IIHF:s ordförande Luc Tardif fick på sin traditionsenliga presskonferens på finaldagen ta ställning till frågan om en turnering som de bästa möjliga spelarna skulle delta i.

Han underströk än en gång att IIHF:s mål är att framför allt skapa något bestående tillsammans med NHL och spelarfacket NHLPA – oavsett om det handlar om att NHL-spelarna deltar i OS eller om NHL får arrangera World Cup så att IIHF också är med på noterna.

Luc Tardif.
Bildtext Luc Tardif är den internationella ishockeyns mäktigaste man just nu.
Bild: Tomi Hänninen/Chilipictures

Tardif använde också en stor del av sitt svar på frågan för att rikta en rejäl varning åt de kommande italienska OS-värdarna.

– Vi hade en delegation på besök här under VM för att visa dem var ribban ligger för ett internationellt hockeyevenemang. Faktum är att vi är 30 månader från OS och de är inte ens nära. Inte ens nära. Det är oroväckande, sa han och uppmanade NHL att sätta press på dem.

Inte direkt hoppingivande. Och lika osäkert är det om World Cup blir av inom en nära framtid. NHL pudlade redan gällande planerna på en turnering i februari 2024 – det hade varit omöjligt att ha med Ryssland och NHL vill ha med Ryssland.

Tardif, och därmed IIHF, förhåller sig dessutom skeptiska till att World Cup kunde ordnas mitt under säsongen – ”bara några månader före VM”, som han sa och som är ett absurt konstaterande med tanke på att OS arrangeras exakt samma tidpunkt, men låt gå – eftersom det gör livet surt för ligorna i Europa.

Hopplöst.

Utopi att VM skulle arrangeras mer sällan

Fram till åtminstone 2027 kommer VM att arrangeras varje år, i maj, mitt under NHL-slutspelet. Det är fullständig utopi att förvänta sig något annat.

De europeiska ligorna kommer inte att anpassa sin kalender till NHL, där Stanley Cup delas ut först i juni. Och de nationella förbunden kommer aldrig i livet att gå med på att arrangera VM mer sällan.

Det finska ishockeyförbundet kommer att göra mångmiljonvinst på årets VM. I normala fall arrangerar ett land herr-VM ungefär vart tionde år och det här är pengar som man i bästa fall lever på långt in i framtiden.

Marko Anttila firar mål.
Bildtext Så länge som Finland vann var allt frid och fröjd.
Bild: Petri Saarelainen / AOP

Inget förbund kommer frivilligt att gå med på att ta emot det kassaklirret ännu mer sällan. Av exakt samma anledning som inget ishockeyligalag går med på att öppna FM-ligan. Det är helt enkelt ett alldeles för korkat beslut rent finansiellt.

Eller, ja, åtminstone inte innan intresset för VM dalar till den grad att man inte längre gör stora vinster på att arrangera turneringen.

Därför vill IIHF att de små länderna klarar sig. Den lettiska invasionen var exakt det som IIHF föreställer sig händer då allt faller på sin plats.

(Och om man vill vara riktigt konspiratorisk så kan man fråga sig om det kanske är därför som IIHF tillåter så mycket fult spel med klubban – för att ge de mindre nationerna en fördel i fajten mot jättarna?)

Tacka alla högre makter för att Lettland slog Tre Kronor?

Beror på vad man vill ha.

Diskussion om artikeln