Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Morgonkollen: Fem nyheter du behöver ha koll på i dag

Finländskt vinrött pass med text i guldfärg.
Bildtext Polisen uppmanar finländare att inte lämna passansökandet till sista minuten.

God morgon! Här är nattens och morgonens nyheter i ett nötskal, med dagens väder.

Krögare i Kyrkslätt sålde alkohol för 110 000 euro utan att betala skatt

Västra Nylands tingsrätt har dömt en man i Kyrkslätt till 1 år och 8 månaders villkorligt fängelse för ekonomiska brott. Mannen som drev tre krogar i Kyrkslätt dömdes för skattebedrägeri och penningtvätt.

Brotten begicks mellan åren 2014 och 2016. Under den här tiden fick företaget allt större ekonomiska problem. Sedan början av 2015 hade företaget både betalningssvårigheter och betalade skatterna för sent.

Efter att företaget fick allt svårare att betala sina räkningar har mannen, tillsammans med en annan person, flyttat över stora summar av företagets tillgångar till personer utanför företaget. Pengar som borde ha betalats till borgenärerna.

Under ett års tid lät mannen bli att bokföra krogarnas alkoholförsäljning till ett värde av omkring 100 000 euro.

Ny podd vill snacka maskulinitet utan pekpinnar

I media hör vi ofta om problem med maskulinitet, om incels och extrema rörelser och personer som Andrew Tate och Jordan B Peterson får mycket plats. Nu publicerar Svenska Yle podden Män påriktigt som vill prata vardagligt om upplevelser av att vara man.

Podden uppstod ur en vilja att snacka om helt vanliga grejer utan en massa regler om hur man ska vara för att vara ”lyckad och rätt” som man.

Podden görs av Benjamin Gripenberg, Elmer Bäck och Nino Poppius.

– Jag ser det här som en podd där tre killar snackar om hur det är att vara man på ett jordnära sätt. Våra egna synpunkter, erfarenheter, olikheter och likheter kommer fram och jag hoppas vi kan uppmuntra lyssnaren att fundera på vad manlighet betyder för just dig, säger Benjamin.

Turkiets sittande president Erdoğan segrade i presidentvalet

Recep Tayyip Erdoğan besegrade oppositionens kandidat Kemal Kılıçdaroğlu i den andra omgången i presidentvalet i Turkiet.

– Vi kommer att styra landet under de kommande fem åren, sa Erdoğan då han talade till jublande supportrar från taket på en buss i sitt hemdistrikt i Istanbul.

De turkiska valmyndigheterna har bekräftat att Erdoğan segrade i presidentvalet. Han fick 52,14 procent av rösterna och Kemal Kılıçdaroğlu 47,86 procent. Nästan alla röster har räknats.

Oppositionens presidentkandidat Kemal Kılıçdaroğlu sa på söndag kväll att han kommer att fortsätta att leda kampen, och att han har förlorat i något som han kallade för ”det mest orättvisa valet på flera år”.

Hur blev ishockeyn så stor i Finland? Experter listar tre huvudorsaker

Finland är ett av få länder där ishockeyn är landets främsta idrottsgren. Vi har talat med tre experter som lyfter fram ishallarna, de internationella framgångarna och NHL-finländarna som fundament till populariteten.

Herrarnas ishockey-VM på hemmaplan har avslutats och hade trots Lejonens misslyckande än en gång stor genomslagskraft i Finland.

– Ishockeyn höll på att bli en stor publikidrott då vi spelade utomhus. När ishallarna kom exploderade det, säger Göran Stubb som i 40 år jobbade som spelarscout för NHL.

Passansökningarna hopar sig – polisen: Vänta inte till sista minuten

Köerna för att ansöka om pass har igen blivit längre inför sommaren. Polisstationerna betjänar också utan tidsbeställning, men på en del håll kan man få köa i flera timmar.

Fjolåret var livligt på polisstationerna, då finländarna ansökte om nytt pass och identitetskort efter coronaviruspandemin. Köerna för att få en bokningsbar tid var som värst uppe i flera månader och folk köade därför i timtal på polisstationerna.

Också i år är många utan giltigt pass inför semestern, vilket belastar tillståndsmyndigheterna.

– Det finns inga tider att boka för de närmaste dagarna eller veckorna. Allt som öppnas upp går åt. Vill man ha sitt ärende uträttat snabbt så lönar det sig att komma till polisstationen och köa. Kötiderna där är i medeltal 1–2 timmar, säger överkommissarie Jari Friman vid Polisinrättningen i Helsingfors.

Väder:

I landets södra och mellersta delar kommer enstaka regnskurar i eftermiddag. I kväll västerifrån ökad molnighet och lokalt regn. Dagens temperatur ligger mellan 11 och 16 grader, varmast i öster. I natt 4 till 9 grader.

I landets norra del är regnskurar att vänta på eftermiddagen, särskilt i Lappland. I kväll småningom uppklarnande och uppehåll. Temperaturen i norr ligger mellan 9 och 14 greader, nattens lägsta temperatur är -1 till +6 grader.

Varning för skogsbrand gäller i landskapen Åland, Egentliga Finland, Nyland, Kymmenedalen och Södra Karelen.

Finländskt vinrött pass med text i guldfärg.

Få nattens och morgonens nyheter direkt i mobilen med Yle-appen

Morgonkollen skickas ut varje vardagsmorgon.