Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Konsumenternas förtroende fortsatt lågt i maj

Konsumenternas förtroende för ekonomin sjönk i maj, visar uppgifter från Statistikcentralen.

Konsumenternas förtroendeindikator låg i maj på -8,8, vilket är en försämring från april då nettotalet var -7,9.

Före maj månad hade konsumenternas förtroende sakta ökat i fyra månader i sträck.

Synen på både den egna och statens ekonomi var något bättre än vid samma tidpunkt för ett år sedan, men fortfarande på en mycket svag nivå.

Den egna penningsituationen och möjligheterna att spara bedömdes vara rimliga, men konsumenterna anser fortfarande att tidpunkten för större anskaffningar som till exempel bil och bostad är dålig.

Inrikes

Matkustajakone lentää taivaalla.

Subventioner till regionalflyg är årets nonsens, enligt tidningen Suomen Luonto

Tidningen har utsett årets nonsens sedan 2000.

Salmonella i frysta hallon – Lidl återkallar ett parti

Butikskedjan Lidl meddelar att man återkallar ett parti av frysta hallon på grund av att salmonella konstaterats i partiet.

Återkallelsen gäller frysta hallon av varumärket Freshona som säljs i påsar på 500 gram. Återkallelsen gäller produkter med bäst före-datum 5.9.2025 och partinummer 050923 VR. Bärens ursprungsland är Serbien.

Hallon med dessa partiuppgifter har sålts i 62 butiker i Birkaland och Egentliga Finland. Partiet har inte sålts på andra ställen i Finland.

Fynd av mikrober och salmonella i groddsallader – Snafu Oy återkallar produkter

Snafu Oy återkallar av två Silmusalaatti-produkter, efter ett konstaterat positivt listeriaresultat för produkten Parsakaali Silmusalaaatti och dessutom konstaterat salmonella i en annan produkt, Tulinen Silmusalaatti.

Återkallelsen gäller produkter med bäst-före-datum 5.12.2023, 7.12.2023 och 9.12.2023. Förpackningens storlek är 110 gram.

Produkterna har varit till salu i K- och S-gruppens butiker.

Fler ingenjörer utan jobb än tidigare

Ingenjörsförbundet IL uppger att sysselsättningsläget inom branschen försämrats och att det fortsätter att bli sämre. I oktober var 4,1 procent av ingenjörerna arbetslösa, mot 3,8 procent år 2022).

Särskilt bland nyutexaminerade ingenjörer har arbetslösheten ökat på sistone.

Förbundet bedömer att den hittills gynnsamma sysselsättningsutvecklingen tar paus och att antalet permitterade ökar under de kommande månaderna.

I oktober 2023 fanns det 4 763 arbetslösa ingenjörer i Finland, vilket är 160 personer fler än i september. Jämfört med läget ett år tidigare var 487 fler ingenjörer utan jobb.

Antalet permitteringar har ökat särskilt inom byggbranschen.

Sex fackföbundsledare står vid ett podium.

FFC varslar för stridsåtgärder i hela landet samtidigt – om inte regeringen styr upp förhandlingarna

Finlands Fackförbunds Centralorganisation FFC och dess medlemsförbund varslar om nya stridsåtgärder. Åtgärderna genomförs torsdagen den 14.12, om inte regeringen öppnar upp för förhandlingar.