Hoppa till huvudinnehåll

Yle svarar

Yle svarar: Kvalitativ nyhetsjournalistik i kärnan av Yles uppdrag

Insändare
Bild: Yle

Vi publicerar skriverier, svar och rättelser som Yle skickat till tidningar. Det här svaret har skickats till Vasabladet den 29.5.2023.

Johnny Åkerholm anser i sin insändare i Vasabladet (23.5) att Yle inte uppfyller sitt public service-uppdrag i fråga om utformningen av nyhets- och aktualitetsprogrammen och EU-rapporteringen. Åkerholm säger sig även sakna en kontextualisering och en initierad analys av nyhetshändelserna.

Av alla mediebolag i landet erbjuder Yle det största utbudet av nyheter, dygnet runt och på alla våra kanaler: tv, radio, webb och Yle Arenan. Med lokala redaktioner och lokala nyhetssändningar ger Yle även den mest heltäckande nyhetsrapporteringen från hela landet. Våra nyhetspoddar analyserar dagens viktigaste teman, våra diskussionsprogram i både tv och radio lyfter viktiga frågor på agendan och i och med vårt unika beredskapsuppdrag står vi hela tiden redo att rapportera om stora händelser från när och fjärran - oavsett tid på dygnet.

Gällande EU-rapporteringen har Yle egna Europakorrespondenter på plats i Bryssel som rapporterar på både svenska och finska. Uppdraget fokuserar inte enbart på “toppmöten och stridsfrågor” utan redaktörerna levererar kvalitativa analyser till alla Yles plattformar.

I våra aktualitetsprogram bygger vårt val av gäster på principen att alla åsikter ska få höras, också diametralt olika ståndpunkter. Diskussionerna leds alltid av våra professionella journalister som kontextualiserar och fördjupar ämnet som diskuteras.

Inget medium kan täcka alla ämnesområden eller bevaka alla frågor. Nyhetsprioriteringarna görs ändå alltid på journalistiska grunder och prioriteringarna diskuteras också kontinuerligt internt som en del av det journalistiska arbetet på en nyhetsredaktion.

Vi välkomnar all diskussion om vår journalistik och är alltid lyhörda för publikens åsikter. Att Yle anses vara det mest betrodda mediebolaget i Finland säger ändå något om att finländarna tycker att Yle lyckas väl med sitt uppdrag, vilket vi är väldigt glada för. Kvalitativ nyhetsjournalistik är i kärnan av Yles uppdrag, och behövs i dag mer än någonsin.

Anna Forth,
redaktionschef, Svenska Yle

Riikka Räisänen,
chefredaktör, Yles finska nyhets- och aktualitetsverksamhet