Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Var tionde minderårig bor i hushåll som får utkomststöd

En äldre man går längs med en mathylla i matbutiken.
Bildtext Behovet av utkomststöd har ökat i singelhushåll, särskilt bland män.
Bild: Amanda Vikman/Yle

Ungefär sju procent av Finlands befolkning fick utkomststöd i fjol. Totalt sett fick fem procent färre hushåll utkomststöd än året innan. Men särskilt i singelhushåll har behovet ökat.

De 7,2 procent av befolkningen som fick utkomststöd i fjol utgjordes av cirka 400 500 personer fördelade på cirka 273 900 hushåll, visar en rapport gjord vid Institutet för hälsa och välfärd THL.

Drygt nio procent av finländare i åldern 0–17 bor i ett hem som får utkomststöd. Det betyder att nästan vart tionde barn lever i familjer med stora ekonomiska utmaningar.

Folkhälsomyndigheten betecknar antalet personer som är i behov av utkomststöd som alltjämt stort även om det skett en liten minskning från 2021.

Samtidigt som en del hushåll fått det bättre ställt har nya hushåll fått det kärvt.

Hushåll med en betalare behöver mer hjälp

Särskilt mycket har behovet av utkomststöd ökat bland personer som bor ensamma. Behovet av utkomststöd ökade med 7,1 procent i den här gruppen.

I många fall fick singelhushållen kompletterande eller förebyggande utkomststöd som beviljas av kommuner.

Enligt THL beror det ökade behovet av utkomststöd i hushåll med en betalare på de snabbt stigande levnadskostnaderna under fjolåret. De flesta får utkomststöd i 4–9 månader, men nästan lika många behöver stöd i över 10 månader.

”Ökningen kan förklaras med levnadskostnaderna och i synnerhet energikostnadernas snabba tillväxt. Låginkomsttagare och ensamboende har rätt så begränsat spelutrymme då kostnaderna stiger markant och snabbt”, säger forskningschef Paula Saikkonen vid THL.

År 2022 var bruttoutgifterna för utkomststöd 759 miljoner euro.