Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Sánchez utlyser nyval i Spanien efter förlust i lokalval – förebådar regimskifte och högerns återkomst också på riksnivå

Uppdaterad 29.05.2023 16:11.
Högeroppositionen i Spanien firar segern i lokalval.
Bildtext Partiledaren för PP, Alberto Nunez Feijoo, Madrids regionpresident Isabel Diaz Ayuso och borgmästaren i Madrid, Jose Luis Martinez Almeida firar valsegern på partiets högkvarter i Madrid den 28 maj 2023 efter de lokala och regionala valen i Spanien.
Bild: Lehtikuva

Det konservativa högerpartiet Partido Popular (PP) hade framgång i söndagens regionval och firade dubbelsseger i huvudstaden Madrid.

Spaniens premiärminister Pedro Sánchez har meddelat att han upplöser parlamentet och att landet går till parlamentsval den 23 juli.

Beslutet är en följd av resultatet i söndagens lokal- och regionval där högeroppositionen hade en betydande framgång.

Sánchez socialistiska arbetarparti PSOE styr Spanien i koalition med extremvänstern Podemos.

Parlamentsvalet skulle normalt hållas först i december.

– Även om gårdagens val hade en lokal och regional förankring förmedlar resultatet ett budskap som går utöver det. Jag tror att det är nödvändigt att svara på detta och på ett demokratiskt sätt låta folket visa sin vilja, sa Sánchez i ett tv-sänt tal på måndagen.

Högeroppositionen: ”Ju tidigare val, desto bättre”

Spaniens ledande konservativa oppositionsparti Partido Popular (PP) välkomnar beskedet om nuval.

– Ju tidigare val, desto bättre, sa partiledaren Alberto Núñez Feijóo under en pressträff på måndagen.

Lokal- och regionvalet ses som en barometer

Spaniens konservativa högerparti Partido Popular (PP) segrade i lokalvalet som hölls i Spanien på söndag. Valet ses som en barometer för parlamentsvalet.

Högerns regionala frammarch förebådar ett regimskifte också på riksnivå, där de konservativa har en möjlighet att avsätta den socialistiska premiärministern Pedro Sánchez.

Oppositionsledaren Alberto Núñez Feijóo har definierat regionvalet som en folkomröstning om ”Sanchismo” – en nedsättande term för Sánchez politik.

PP måste dock alliera sig med den högerextrema gruppen Vox för att kunna regera i regionerna. PP vann direkt i två av de tolv regioner där valet hölls, och kan bilda en majoritet med Vox stöd i ytterligare sex regioner.

– Vox är här för att stanna och blir avgörande i byggandet av det alternativ som Spanien behöver, sa Vox ledare Santiago Abascal i ett tal tidigt på måndagen.

Premiärminister Pedro Sánchez går mot förlust

PSOE styr Spanien – euroområdets fjärde största ekonomi – i koalition med extremvänstern Podemos.

Sánchez har suttit på premiärministerposten sedan 2018, och har ställts inför många problem, främst på grund av den skyhöga inflationen och den fallande köpkraften.

Sánchez har under valkampanjen försökt fokusera på att stärka ekonomin, bekämpa torkan och hantera Spaniens allt mer sinande vattenresurser.

Premiärminister Pedro Sanchez (PSOE) röstar.
Bildtext Premiärminister Pedro Sánchez (PSOE) röstar.
Bild: Lehtikuva

Under valkampanjen har det förekommit anklagelser om fusk gällande poströster där individer som var allierade med socialisterna var inblandade. Anklagelserna utgör ytterligare ett hinder för Sánchez som har gjort god förvaltning till en prioritet, i motsats till den korruption som uppdagats inom tidigare högerregeringar.

Extremvänstern Podemos - som alltså regerar tillsammans med socialisterna - förlorade stöd i hela Spanien, vilket ytterligare försvagade Sánchez maktposition.

PSOE:s största motgångar noterades i Valencia, Aragon och på Balearerna. Också i ett av partiets viktigaste områden, Extremadura i sydväst, gick det sämre för partiet.

Framgång för PP i Madrid, Valencia och Sevilla – men behöver högerextrema Vox

PP:s lokala ledare Isabel Diaz Ayuso vann majoritet i Madridregionen. PP klarade sig också bra i storstäder som Valencia och Sevilla där det också valdes borgmästare.

I Madrid firade PP en dubbelseger. Isabel Díaz Ayuso fick absolut majoritet vilket betyder att hon inte längre behöver förlita sig på Vox för stöd. Också Madrids PP-borgmästare, José Luis Martinez-Almeida, omvaldes med absolut majoritet.

Barcelona blev ett undantag bland storstäderna, och där tog ett självständighetsparti hem segern – dock med knapp marginal.

 Borgmästare i Barcelona, ​​Ada Colau, röstar i en vallokal i Barcelona i lokalvalet i Spanien.
Bildtext Borgmästaren i Barcelona, ​​Ada Colau, röstar.
Bild: Lehtikuva

Söndagens val i 12 av Spaniens 17 regioner pekade också på en återgång till tvåpartsdominansen som hålls av PSOE och PP efter ett decennium av stora insatser från mindre partier som vänstern Podemos och centerns Ciudadanos.

Det invandrarfientliga och antiseparatistiska partiet Vox bildades 2013 och kom på tredje plats i det förra parlamentsvalet.

Det konservativa folkpartiet (PP) väntas kunna utmanövrera den nuvarande vänsterkoalitionen i det kommande parlamentsvalet – men kommer sannolikt att behöva förlita sig på det högerextrema partiet Vox.

Källor: Reuters, AFP